Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

09. 02. 2018. 13:11 >> 13:11

PRIVREDNA KOMORA

Mađari za intenzivniju poslovnu saradnju

Mađarska je značajan spoljnotrgovinski partner Crne Gore, a zainteresovana je za transfer znanja i intenziviranje poslovne saradnje sa crnogorskim kompanijama u oblasti vodoprivrede, saopšteno je na sastanku ambasadora te zemlje Kristiána Poše sa predsjednikom Privredne komore (PKCG), Vlastimirom Golubovićem.


Golubović je kazao da je Mađarska značajan spoljnotrgovinski partner Crne Gore, te da je u prošloj godini bila na trećem mjestu liste zemalja u koje najviše izvozimo. 

“On je govorio i o prilivu direktnih investicija iz Mađarske u posljednjih deset godina, koje su uglavnom bile usmjerene u sektore turizma i finansija/bankarstva, te telekomunikacija”, navodi se u saopštenju PKCG.

Golubović je ocijenio da mađarski turisti u sve većem broju dolaze u Crnu Goru. Tome značajno doprinosi činjenica da je niskobudžetna kompanija Wizz Air uspostavila direktne letove na relaciji Podgorica-Budimpešta, čiji je broj u novembru dodatno povećan.

“Nedovoljno dobra željeznička veza između dvije zemlje je razlog što se mađarske kompanije opredjeljuju za druge luke na Jadranu prije nego za barsku. Unaprijeđenje ovog vida saobraćaja značajno bi povećalo uposlenost ove naše luke”, rekao je Golubović.

Prema njegovim riječima, unaprijeđenje željezničke infrastrukture je regionalno pitanje koje će se riješiti različitim vidovima podrške EU bližem povezivanju zemalja zapadnog Balkana.

Golubović je upoznao Pošu da je novi Zakon o Privrednoj komori stupio na snagu 9. januara te da je u potpunosti saglasan sa pozitivnim pravom Evropske unije.

On je govoreći o predstojećim aktivnostima te poslovne asocijacije, naveo da će se raditi na uspostavljanju još jačih veza sa kompanijama-članicama, što će rezultirati formiranjem baze podataka domaćih preduzeća.

Sagovornici su konstatovali da saradnju Komore i Ambasade karakteriše kontinuirano visok nivo, te saglasili se da u tom smjeru treba i nastaviti.

Poša je kazao da je Crna Gora zemlja u kojoj su najviše mađarske investicije po stanovniku.

“U 2016. i prošloj godini Mađarska je bila zemlja sa najviše investicija. Osjećam zadovoljstvo zbog dolaska sve većeg broja mađarskih kompanija i turista u Crnu Goru”, rekao je Poša.

On je podsjetio da je Mađarska aktivno podržavala ulazak Crne Gore u NATO, te ukazao na benefite koje je članstvo u Atlantskom savezu donijelo jegovoj zemlji.

“Investicije uvijek idu tamo gdje je bezbjedno, što se kroz ovaj okvir i osigurava”, naveo je Poša.

On je, govoreći o značaju Komore Mađarske za ekonomiju te zemlje, kazao da je posebno značajna uloga te asocijacije u obrazovnom sistemu. Komora je bila inicijator uvođenja dualnog sistema obrazovanja koji je oslonjen na učenje kroz praksu, što je rezultiralo time da danas Mađarska nema nezaposlenih.

Golubović je kazao da je PKCG jedan od najglasnijih zagovornika učenja kroz rad i u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete počela je realizaciju projekta dualnog obrazovanja.

Poša je naveo da njegova zemlja ima izuzetno razvijenu vodoprivredu, kako u smislu znanja tako i uspješnosti kompanija. Kroz brojne projekte aktivni su čak i u dalekim zemljama Azije.

Zainteresovani su i za prenos know how, te produbljivanje poslovne saradnje sa crnogorskim kompanijama iz ove oblasti.

U tom smjeru najavljeno je i, kako se dodaje, održavanje sektorskog poslovnog foruma, tokom proljeća naredne godine, koji će organizovati Ambasada i PKCG.

Mađarske i crnogorske kompanije već rade na projektima ovog tipa, a očekuje se i da najavljeni poslovni forum rezutira novim partnerstvima.

Crnogorske kompanije – članice Odbora udruženja komunalne privrede veoma su zainteresovane za transfer znanja, posebno zbog obaveza u oblasti prečišćavanja voda iz pregovaračkog poglavlja 27.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније