Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

15. 07. 2013. 19:24   >>  16. 07. 2013. 09:41 5

BIVŠI DIREKTOR KAP-A

Kuznjecov: Crnogorci zaslužuju bolju državu

Bivši predsjednik Odbora direktora Kombinata aluminijuma Aleksej Kuznjecov, pozvao je građane Crne Gore da od Tužilaštva formalno zatraže pokretanje istrage protiv predstavnika Vlade i Crnogorskog elektroprenosnog sistema zbog krađe struje iz evropske interkonekcije.

»Apelujem na građane da napišu formalan zahtjev Tužilaštvu i traže istragu protiv izvršnog direktora CGES-a, Dragana Kneževića, ili bilo kojeg Vladinog zvaničnika koji je dao nalog za nelegalne isporuke struje KAP-u, i člana Borda direktora KAP-a, Nebojše Dožića, koji je odgovoran za blokiranja odluka o prestanku korišćenja struje i konzerviranju operativnih aktivnosti u fabrici«, naveo je Kuznjecov u otvorenom pismu dostavljenom medijima.

On je, kako je dodao, bio šokiran kada je pročitao vijest o hapšenju finansijskog direktora KAP-a, Dmitrija Potrubača i o »nečuvenom cinizmu Tužilaštva i Vladinih službenika«.

Kuznjecov podsjeća da posljednjih mjeseci nije dio En plus grupe /En+ Group/ i nema ništa sa KAP-om.

»Dakle, ovo otvoreno pismo nije zvanični stav En plus grupe, nego lično mišljenje osobe sa znanjem o tome kako se KAP snabdijeva energijom i kako crnogorski sistem funkcioniše«, objasnio je Kuznjecov.

"Potrubač nevina i namjerno progonjen"

On je uvjeren da je Potrubač nevin i progonjen namjerno da bi se skrenula pažnja sa pravih kriminalaca koji su prekršili zakon.

»U ovom pismu želim podijeliti svoje znanje i objasniti svoje razmišljanje o tome ko može biti pravi kriminalac, odgovoran za krađu struje. Jasno je da Crna Gora ima svoj pravni okvir i proces mora biti u skladu sa zakonom. Ja se samo nadam da će pravda biti učinjena brzo i Potrubač biti slobodan čovjek što je prije moguće«, kazao je Kuznjecov. »Takođe, želio bih vas podsjetiti, da ovo nije prvi put da Vladini zvaničnici odgovaraju kaznenim prijetnjama, samo ovaj put su otišli dalje«.

Kuznjecov podsjeća da je početkom prošle godine KAP kasnio sa otplatom kredita sa državnim garancijama kod Dojče /Deutsche/ banke i Vlada je htjela da restrukturira kredit.

On tvrdi da je pristup Ministarstva finansija bio vrlo neprofesionalan i nije im dozvoljavao da to učine u okvirima zakona Crne Gore.

»Jedini način za njih da se spasu bio je da me natjeraju da potpišem dokument koji će prekršiti crnogorske zakone. Kad sam odbio to da uradim, Vlada je pribjegla prijetnji da će početi istragu protiv mene. Odbio sam, a oni nijesu znali kako da završe restrukturiranje«, rekao je Kuznjecov.

Kao rezultat toga, građani Crne Gore su, kako je dodao, morali platiti račun.

Prema njegovim riječima, sada je situacija slična i građani će ponovo morati da plate za "ukradenu" struje.

»Nadam se da će ovaj put oni napraviti da krivci preuzmu odgovornost«, naveo je Kuznjecov.

On naglašava da Potrubač nije imao ni moti, ni bilo kojih pravnih i fizičkih ili čak tehničkih mogućnosti za krađu električne energije.

»Optužba protiv njega je apsolutno apsurdna i oni to znaju previše dobro. Međutim, stavljanje Potrubača u zatvor se koristi za skrivanje pravih krivaca. Dakle, što se dogodilo u KAP-u i ko je odgovoran za račun od devet miliona EUR, koji će morati platiti građani Crne Gore?«, pitao je Kuznjecov.

On je podsjetio da je u decembru prošle godine, Elektroprivreda Crne Gore odbila da snabdijeva strujom KAP, bez koje je on mrtav za nekoliko sati.

"Dožić stavio veto na zahtjev za gašenje KAP-a"

»Menadžment je hitno obavijestio Bord direktora i tražio dozvolu za gašenje. Međutim, veto na odluku je stavio Dožić, koji ima pravo na to«, navodi Kuznjecov.

Od tog trenutka, kako kaže, menadžment je bio prisiljen i zakonski obavezan da podnese zahtjev za električnu energiju CGES-u.

»Je li Dožić znao da KAP nije u stanju platiti struju i pravno obavezao menadžment na podnošenje zahtjeva za struju? Naravno, da je znao. Je li on jednostavno želio da postane šef funkcionalnog KAP-u u neko buduće vrijeme, ili je imao pismenu direktivu Vladinog funkcionera? Ne znam. Mislim da tu tužioci moraju da uđu i počnu istrage«, rekao je Kuznjecov.

KAP, kako dodaje, podnosi zahtjev za električnu energiju, a posao CGES-a je da uspostavi ravnotežu zahtjeva s generatorima.

»Kada zahtjev ide bez ugovora o snabdijevanju, CGES može naručiti električnu energiju iz evropske mreže. Ali, prije naručivanja iz mreže, CGES mora platiti unaprijed, ili obezbijediti instrumente osiguranja naplate«, objasnio je Kuznjecov.

Pod uticajem, kako tvrdi, državnog zvaničnika, CGES je naručio ovu struju bez ikakvih pregovora s predstavnicima KAP-a i bilo kakvog plaćanja unaprijed i poslao je fabrici.

»To je direktno kršenje dužnosti i mandata CGES-a, što će platiti crnogorski građani. U pravnom smislu, radnje CGES-a se zove krivično zanemarivanje svojih dužnosti, što je rezultiralo materijalnom štetom za državni budžet. Osim ako, naravno, šef CGES-a nije dobio pisani nalog iz Vlade. U tom slučaju, nadležni ministar iz Vlade je odgovoran za kriminalno ponašanje«, navodi Kuznjecov.

On je pitao koja je uloga Potrubača u ovoj, kako je ocijenio, paradi nesavjesnog, nemarnog ili jednostavno nezakonitog ponašanja predstavnika Vlade u Bordu direktora KAP-a, čelnika CGES-a i Dispečerskog centra i ministara.

»Nikakva, osim da je on u zatvoru, a pravi kriminalci ga koriste kao mamac da odvrate pažnju od svojih zločina. U martu prošle godine sam im rekao da se situacija kao što je ova ne smije dogoditi u civilizovanoj zemlji. I ja vjerujem da Crnogorci zaslužuju bolju državu, koja poštuje ljudska prava, koja ne progoni nevine za politički komfor nekih političara. Onu, koja stavlja u zatvor prave kriminalce«, zaključio je Kuznjecov.

(Mina business)

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније