Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B. [ Mina Business ]

14. 02. 2018. 07:47 >> 07:46

SOCIJALNI SAVJET

Danas o povećanju minimalca

Sjednica Socijalnog savjeta, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o inicijativi za povećanje minimalne zarade sa 193 eura na iznos polovine prosječne plate, trebalo bi da bude održana danas.

Inicijativu da se zarada sa 193 eura poveća na 250 eura podnijeli su Unija slobodnih sindikata (USSCG) i Socijaldemokratska partija (SDP), koje od juna traže održavanje te sjednice.

SDP je nedavno skupljala potpise za uvećanje minimalne zarade, sa ciljem da pokažu da značajan broj građana podržava tu inicijativu kako bi napravili dodatan politički pritisak na Socijalni savjet da je konačno razmotri.

Član Predsjedništva SDP-a, Bojan Zeković, kazao je ranije da ta inicijativa ima višestruko pozitivne efekte, prvenstveno za zaposlene kojima bi se povećala primanja, ali i za državu i državne fondove koji će ostvariti dodatne prihode.

Minimalna zarada od 193 eura u Crnoj Gori je najniža u regionu.

Socijalni savjet bi, prema ranijim najavama, trebalo da raspravlja i o inicijativi Unije poslodavaca (UPCG) o smanjenju dažbina koje plaćaju na bruto zaradu zaposlenog i dva predloga zakona o radu, i o zaštiti i zdravlju na radu.

UPCG traži smanjenje opterećenja na zaradu, jer su, kako tvrde, najveća u regionu. U Crnoj Gori visina opterećenja na minimalnu zaradu iznosi 49,2 odsto, u Hrvatskoj 24,9 osto, Srbiji 34,5 odsto, Sloveniji 43,4 odsto i Bosni i Hercegovini 44,8 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније