Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: P.R. [ Mina ]

14. 02. 2018. 18:36 >> 18:40

NIKŠIĆ

Predstavljene mjere Agrobudžeta

Poljoprivrednim proizvođačima sa područja Opštine Nikšić predstavljene su danas mjere podrške u okviru Agrobudžeta, koje su im na raspolaganju u ovoj godini.

“Prisutni poljoprivredni proizvođači upoznati su sa mjerama podrške koje su im na raspolaganju u ovoj godini, sa posebni akcentom na nove mjere i na novine u okviru mjera koje su se sprovodile prethodnih godina”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz Ministarstva su kazali da je posebna pažnja bila posvećena predstavljanju direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji i stočarstvu i predstavljanju mjera podrške namjenjenih ruralnom razvoju.

Mjerama namjenjenim ruralnom razvoju, koje su i najbrojnije mjere Agrobudžeta, kako je saopšteno, nastaviće da se podržava investiranje u primarnu proizvodnju, ulaganje u prerađivačke kapacitete, nabavku mehanizacije, izgradnju bunara i bistjerni, razvoj klastera.

“Podrška se obezbijeđuje u iznosu od 50 odsto, 60 odsto ili 70 odsto od vrijednosti investicije u zavisnosti od programa”, objasnili su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su naveli da će se, s obzirom na pozitivne rezultate prošle godine, i ove podržati mladi farmeri sa završenom srednjom školom ili fakultetom poljoprivredne ili veterinaske struke za pokretanje sopstvenog biznisa u poljoprivredi, s tim što je starosna granica povećana sa 30 na 35 godina.

“Obezbijeđene su i ove godine premije za mlijeko, kao i premije za preradu mlijeka na gazdinstvu. Nastavlja se sa nabavkom stočnog fonda u cilju unaprijeđenja postojećeg, podrškom upravljanjem stajskim đubrivom i organskoj proizvodnji”, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici Ministarstva su najavili početak sprovođenja IPARD programa u Crnoj Gori i saopštili da će u narednom periodu biti raspisan javni poziv.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније