Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Dnevne novine, Objavila: J.B.Č. ]

15. 02. 2018. 09:06   >>  09:03

SVJETSKA BANKA

Konsolidacija finansija mora ostati imperativ

Imperativ crnogorske Vlade, kako bi zemlja bila uspješna, trebalo bi da bude ostanak na kursu implementacije fiskalne strategije u trenutno povoljnom spoljnjem okruženju, poručio je šef kancelarije Svjetske banke (SB) za Crnu Goru, Emanuel Salinas.

Salinas, koji je dugogodišnji ekspert te međunarodne finansijske institucije i čelnik kancelarije za Bosnu i Hercegovinu, Dnevnim novinama je kazao da je neophodno smanjiti javnu potrošnju posebno u oblastima javne administracije i nabavki, te privilegovanih penzija i farmaceutskih troškova.

SB je krajem prošle godine odobrila Crnoj Gori garanciju od 80 miliona eura, koja će omogućiti državi da se kreditno zaduži za refinansiranje duga.

Salinas je kazao da je poseban akcenat na kreiranju radnih mjesta i poslovnih mogućnosti, te vraćanju fiskalnog balansa, kako bi se ubrzao dugoročni inkluzivni razvoj.

"Kroz ovu strategiju, a na zahtjev Vlade Crne Gore da podržimo njen program reformi, osiguramo izvodljivi profil isplate i s osvrtom na rizike preuzimanja koji proizlaze iz spoljnjeg duga u naredne četiri godine, SB je odobrila 80 miliona eura garancija vezanih za određene politike", rekao je Salinas.

Prema njegovim riječima, takve garancije iziskuju od vlasti reformisanje fiskalne politike, definisane Fiskalnom strategijom od 2017-2020. godine, kao osnove Vladinog Programa ekonomskih reformi od 2017-2019. godine. Takođe, one su podrška reformi finansijskog sektora i upravljanju javnim finansijama.

SB, kako je dodao, podržava posvećenost Vlade i njene aktivnosti da vrati Crnu Goru na održivi makrofiskalni put.

"U periodu od prošle do naredne godine očekuje se privredni rast od 3,2 odsto. Pozitivna predviđanja ekonomskih rezultata suočena su sa visokim, ali umjerenim rizicima. Rastući javni dug implicira odlučnu implementaciju nedavno usvojenog programa fiskalne konsolidacije, kako bi se kreirao prostor za redovno servisiranje tog velikog duga", naveo je Salinas.

Za brži rast privatnog sektora biće, kako je rekao, neophodno poboljšanje predvidivosti rezultata određenih politika i ubrzavanje strukturnih reformi. Reduciranje nivoa nezaposlenosti, posebno mladih, ublažavanje kratkoročnih posljedica siromaštva, zatim uticaj fiskalne konsolidacije na društvo u cjelini i olakšavanje zapošljivosti treba da predstavljaju značajan dio političke agende.

Jedna od ključnih mjera fiskalne konsolidacije bilo je nedavno povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) i akciza na luksuzne proizvode.

"Sa javnom potrošnjom koja predstavlja 46 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) uvijek ima prostora za racionalizaciju troškova. Želimo to i da ohrabrimo, kako bi se osigurala fiskalna stabilnost na srednji rok i moguća smanjenja poreske opterećenosti zarada", ocijenio je Salinas.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније