Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

18. 02. 2018. 13:44 >> 13:43

SVJETSKA BANKA

Garancija će ohrabriti povjerioce da kreditiraju državu

Garancija Svjetske banke (SB) Crnoj Gori, od 80 miliona eura, koristiće se kako bi se ohrabrili komercijalni povjerioci da kreditiraju državu pod boljim finansijskim uslovima, odnosno sa dužim rokovima dospijeća i nižim kamatnim stopama, saopštili su predstavnici te institucije.

Šef kancelarije SB za Crnu Goru, Emanuel Salinas, kazao je u intervjuu agenciji Mina biznis da se očekuje da će ta sredstva djelimično pomoći kod finansiranja potreba budžeta za ovu godinu.

"Ono što je važnije je da se njima unaprijed finansiraju neke od obaveza po osnovu duga koji dospijeva u periodu od naredne do 2020. godine. Naime, veliki iznos euraoobveznica dospijeva za naplatu u periodu između naredne i 2021. godine, a koje predstavljaju više od 45 odsto ukupnog duga Crne Gore", objasnio je Salinas.

Smanjenje tereta otplate u ovom periodu je, kako je ocijenio, važno da bi se izbjegla potreba za vrlo strogom fiskalnom konsolidacijom.

"Kako bi se u naredne četiri godine osigurao izvodljiv profil otplate i kako bi se riješilo pitanje rizika u pogledu produženja optlate duga koji proizilazi iz eksternog duga, Vlada je zatražila podršku SB kako bi mobilisala sredstva za finansiranje pod povoljnijim uslovima", rekao je Salinas.

On je saopštio da je, prema procjenama SB, rast crnogorske ekonomije u prošloj godini iznosio oko 4,2 odsto.

"Turistička sezona je bila prilično snažna, a došlo je i do ubrzanja izgradnje autoputa i turističkih kompleksa. U periodu od ove i naredne godine, očekuje se da će ekonomija rasti prosječnom stopom od 2,7 odsto, s obzirom na visoku osnovicu iz prošle godine, kao i uticaj fiskalne konsolidacije koja će vjerovatno uticati na smanjenje potrošnje", smatra Salinas.

Prema njegovim riječima, u srednjeročnom periodu putanja rasta će biti uslovljena pažljivim makro-ekonomskim upravljanjem i rastom privatnog sektora.

"U ovom kontekstu, mi pozdravljamo posvećenost i aktivnosti Vlade da se Crna Gora vrati na održivu makro-fiskalnu putanju", rekao je Salinas.

On je kazao da sa javnom potrošnjom koja iznosi više od 46 odsto BDP-a, postoji prostor za racionalizaciju potrošnje kako bi se osigurala fiskalna stabilnost i omogućilo smanjenje ukupnog poreskog opterećenja tokom srednjoročnog perioda.

"Prioritetne oblasti koje bi se razmatrale uključuju troškove administracije i ljekova, nabavke, privilegovane penzije", ocijenio je Salinas.

U SB smatraju da je važno da se Crna Gora u narednom periodu fokusira na jačanje rasta i produktivnosti privatnog sektora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније