Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

19. 02. 2018. 13:22 >> 13:20

POSLOVANJE PREKO INTERNETA

Inspektori postupili po osam inicijativa

Tržišni inspektori su, zajedno sa inspektorom za elektronske komunikacije, u prošloj godini postupali po osam inicijativa kada je riječ o kontroli nelegalnog poslovanja subjekata preko interneta, odnosno društvenih mreža.

Predstavnici Uprave za inspekcijske poslove saopštili su agenciji Mina biznis da inspektori u šest slučajeva nijesu utvrdili nepravilnosti, dok su dvije inicijative proslijeđene na postupanje drugim nadležnim organima.

"Preko društvenih mreža obavlja se oglašavanje o prodaji robe ili pružanju usluga, dok se sama prodaja robe, odnosno pružanje usluga najčešće realizuje na klasičan način, tako što se kupac, odnosno korisnik usluge direktno sastane sa prodavcem, odnosno davaocem usluga i plati robu ili uslugu", objasnili su iz Uprave.

Međutim, kako se dodaje, postoji i mogućnost da se roba naruči putem usmene ili pisane poruke, a plati pouzećem preko kurira ili druge transportne kombinacije.

"Objave reklama na društvenim mrežama ili drugim elektronskim medijima, odnosno portalima koriste skoro svi veliki ili manji trgovci, kako svjetski poznati brendovi, tako i lokalni", rekli su iz Uprave.

Nacionalno zakonodavstvo se, kako su precizirali, primjenjuje samo na preduzeća koja su za tu vrstu djelatnosti registrovani i obavljaju je u Crnoj Gori.

"Svi subjekti koje se bave distancionom trgovinom, moraju biti upisani u Centralni registar privrednih subjekata, u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima. Osim pomenutih zakona, ova oblast je uređena i Zakonom o zaštiti potrošača i drugim podzakonskim aktima", naveli su iz Uprave.

Tržišna inspekcija, kako su objasnili, obavlja inspekcijski nadzor u oblasti prometa robe i pružanja trgovinskih usluga na unutrašnjem tržištu, u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini.

"Tim zakonom je, između ostalog, propisano da se trgovina može obavljati i elektronskim putem, u skladu sa posebnim zakonom", dodali su iz Uprave.

Kada je to moguće, inspektori Uprave za inspekcijske poslove koriste podatke sa društvenih mreža o lokaciji trgovaca, jer se dešava da trgovac ima prijavljenu trgovinu, a da dio robe pokušava da proda na osnovu oglašavanja putem društvenih mreža.

Predstavnici Uprave su, odgovarajući na pitanje da li je crnogorska legislativa u tom dijelu upotpunjena ili bi trebalo napraviti reviziju određenih zakonskih rješenja, kazali da su Zakonom o elektronskoj trgovini definisani uslovi za elektronsku, odnosno internet prodaju robe i usluga koju obavljaju domaći trgovci, kao i nadležnosti Inspekcije za usluge informacionog drustva koje se, između ostalog, odnose i na provjeru obaveza trgovaca koji se nalaze na teritoriji Crne Gore, po pitanju informisanja i komercijalne poruke.

"Što se tiče revizije određenih zakona, napominjemo da Zakon o klasifikaciji djelatnosti ne prepoznaje usluge informacionog društva, pa ni elektronsku trgovinu, kao posebnu kategoriju djelatnosti, već kao segment trgovine na malo posredstvom pošte ili interneta", kazali su iz Uprave.

To znači da se davalac usluga informacionog društva ne može registrovati na način propisan Zakonom o elektronskoj trgovini, pa je potrebno za to stvoriti zakonske pretpostavke.

"S druge strane, smatramo da bi trebalo analizirati Zakon o elektronskoj trgovini i u pogledu njegovog odnosa prema pojedinim zakonima", zaključili su iz Uprave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније