Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

26. 02. 2018. 11:37 >> 11:43

BANKE - IZVRŠITELJI

Riješiće probleme oko prinudne naplate

Udruženje banaka aktivno radi na rješavanju svih problema, koji se javljaju između klijenata i javnih izvršitelja u procesu prinudne naplate dugovanja, saopštio je generalni sekretar UBCG Bratislav Pejaković.

U cilju prevazilaženja problema koji su identifikovani u procesu prinudnih naplata, udruženje banaka je organizovalo sastanak predstavnika komercijalnih banaka i komore Javnih izvršitelja.

Cilj banaka je kako navodi Pejaković, zaštita njihovih klijenata, kao i transparetnost sistema. Važno je, kako navodi, da se izbjegnu negativne konotacije odnosno reputacioni rizik samih banaka, koje rade u skladu sa zakonom i pratećim propisima. 

„Dobra volja postoji kod svih participanata procesa, tako da se nadamo da će u doglednom vremenu sistem biti još efikasniji uklanjanjem evidentiranih problema“, naveo je Pejaković.

Kaže da treba koristiti resurse koje je Centralna banka Crne Gore stavila na raspolaganju Javnim izvršiteljima u pogledu transakcionih računa i time izbjegavati problem blokade kod svih banaka po konkretnom dužniku.

Cilj je i da se izbjegne da banke za isto fizičko lice - izvršnog dužnika izvršenje sprovedu više puta, što dovodi do neopravdane naplate preko iznosa naloženog u postupku prinudne naplate, bez krivice banaka.

Pejaković kaže i banke angažuju velike resurse po zahtjevima izvršitelja, a nisu ni povjerilac niti dužnik, niti u većini slučajeva naplaćuju bilo kakvu naknadu za uslugu.

„U naredbama za blokadu mora biti definisano da li se radi o blokadi do konačne naplate, ili jednokratnoj blokadi računa koja je namijenjena prikupljanju sredstava koja u tom trenutku postoje na računu“, naveo je generalni sekretar UBCG Bratislav Pejaković.

Izmjenama Zakona o izvršenju i obezbjeđenju iz 2015. godine je propisano da izvršenje na zaradi sprovodi poslodavac, što je bankama trebalo da olakša dio posla po rješenjima o izvršenju.

„Banke obično imaju jedan račun koji može da ima više namjena (pored prijema zarade) tako da po prijemu rješenja o izvršenju moraju da ispitaju namjenu sredstava na računu kako bi mogle da postupe po istom“, naveo je Pejaković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније