Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 07. 2013. 16:37   >>  16:37

PRIJEDLOG SKUPŠTINI

SNP za povećanje penzija

Poslanici Socijalističke narodne partije pokrenuće u Skupštini proceduru kojom će omogućiti usklađivanje penzija sa rastom potrošačkih cijena i rastom prosječnih zarada u Crnoj Gori, nakon 30. juna ove godine.

Usklađivanje penzija sa rastom troškova života nije moguće, jer je Skupština krajem 2012. godine izglasala zakon kojim je utvrđeno da u 2013. godini ne može doći do povećanja penzija.

"Time je penzionerima u Crnoj Gori uskraćeno pravo na usklađivanje penzija u 2013. godini u procentu od oko 3,3 odsto", navode u SNP-u.

Poslanik SNP Neven Gošović podsjeća da je vlast tada procijenila da će po tom osnovu ostvariti uštede od 12 do 13 miliona eura.

"U međuvremenu, uvedene su i mjere „kriznog poreza“ i povećana stopa poreza na dodatu vrijednost sa 17 na 19 odsto, čime su, i prema izjavi ministra finansija, sprovedene sve neophopdne mjere za održivost javnih finansija. Objavljeni su i podaci o milionskim dugovanjima po osnovu neuplaćenih sredstava doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje", navodi Gošović.

On kaže da, sada kada su sprovedene mjere fiskalnog prilagođavanja, ne postoji niti jedan opravdani razlog da penzije u Crnoj Gori ostanu "zamrznute" i u drugoj polovini 2013. godine.

"Evidentan je rast potrošačkih cijena u prvih pet mjeseci, najavljeno je i povećanje cijena električne energije od 1. avgusta od 2,6 odsto, što ovu kategoriju stanovništva sve više tjera ispod linije siromaštva. Bilo bi više od nepravde, ako bi se ukupne ekonomske teškoće društva, ali i nesposobnost u vođenju ekonomske politike jedne Vlade, i dalje rješavale preko leđa i na štetu penzionera", poručio je Gošović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније