Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 07. 2013. 17:08 >> 23:29

POSKUPLJENJE STRUJE

MANS: RAE u službu A2A

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora intenzivno analizira najnovije odluke Regulatorne agencije za energetiku, jer su ranije, kako tvrde, zbog paušalnog utvrđivanja cijena struje već oborene pred Upravnim sudom.

Iz MANS-a su saopštili da je nesporno da će najnovija RAE o povećanju cijene struje od 2,4 odsto za domaćinstva, biti težak udar na standard osiromašenih građana, kojima je već uvedena obaveza plaćanja taksi euro po euro, zamrznute penzije, uveden krizni porez na plate, povećan Porez na dodatu vrijednost.

"Dok se Kombinatu aluminijuma omogućava da već godinu, bez ijednog plaćenog centa, troši struju, građanima je ponovo spakovano poskupljenje struje, kojim se trebaju zadovoljiti apetiti italijanskih kompanija A2A i Terne, koje upravljaju Elektroprivredom Crne Gore i Crnogorskim elektroprenosnim sistemom", navodi se u saopštenju MANS-a.

RAE je, kako tvrde iz MANS-a, a pokazala da je nerijetko kršila zakone i propise prilikom donošenja odluka, čime se otvoreno stavila u službu profitnih interesa italijanskih partnera u EPCG i CGES-u.

"Poznato je da su najviše zahvaljujući RAE ugovori o uvozu i izvozu struje i danas tajna za crnogorsku javnost, a treba li napominjati da zvaničnici Vlada u regionu saopštavaju kako je „javna tajna“ da je bilo korupcije u prodaji i kupovini struje između Crne Gore, Srbije i Republike Srpske", rekli su iz MANS-a.

Upravo u te poslove bili su uključeni, kako su poručili, glavni regionalni trgovci strujom Vuk Hamović i Vojin Lazarević, od čijih kompanija ETF i Rudnap, kao i crnogorska državna energetska kompanija već godinama kupuje skoro polovinu struje koju uvozi.

"Dok EPCG desetine miliona eura od dokapitalizacije, umjesto da ih investira, drži u Prvoj banci, kako bi omogućila njenu likvidnost, građani plaćaju ogromne gubitke na distributivnoj mreži, što sve utiče na veće račune za struju“, dodaje se u saopštenju.

Preko leđa poreskih obveznika se, kako su kazali iz MANS-a, najavljuju nove subvencije za struju za KAP.

"Krajnja je bezočnost građanima povećavati cijene električne energije i uvoditi nove namete, dok isti ti građani treba da plate i višemilionske dugove KAP-a za struju, ali i kredite ruskog vlasnika, za koje ni do danas nije utvrđeno da li su bili fiktivni i u koje su svrhe iskorišćeni", poručili su iz MANS-a.

Sve to, kako su saopštili, pokazuje da Vlada Mila Đukanovića namjerava da građane i u narednom periodu dodatno opterećuje kako bi finansirala bogaćenje domaćih i stranih tajkuna.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније