Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

02. 03. 2018. 14:26   >>  14:26 1

PRIVREDNA KOMORA

Šumarstvu posvetiti više pažnje

Šumarstvu se mora posvetiti mnogo više pažnje i investirati u taj sektor, ocijenio je predstavnik Ministartva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Goran Đalović.

On je na sjednici Odbor Udruženja šumarstva, drvne industrije, grafičke i izdavačke djelatnosti Privredne komore (PKCG), saopštio da je neophodno osavremenjavanje drvoprerađivačkih pogona i veći stepen finalizacije proizvoda.

Sekretar Odbora, Goran Popović, rekao je da, na osnovu podataka Uprave za šume, ukupna proizvodnja bruto drvne mase za prošlu godinu, iz prošlogodišnjeg plana i važećih doznaka iz ranijih godina, iznosi 332,45 hiljada metara kubnih, od čega četinara 236,73 hiljade metara kubnih i lišćara 95,72 hiljade metara kubnih.

Ukupna ugovorena bruto drvna masa za prošlu godinu iznosi 380,08 hiljada metara kubnih drvne mase, a ostvarena proizvodnja 217,33 hiljade metara kubnih, odnosno 57 odsto izvršenja.

Iz PKCG je saopšteno da je, posmatrano po šumarskim područjima najveća proizvodnja ostvarena u Pljevljima, a slijede Rožaje i Žabljak. Najmanja proizvodnja je ostvarena u Danilovgradu i Nikšiću.

Prema podacima Monstata o robnoj razmjeni za prošlu godinu, uvoz proizvoda drveta, hartije, štampe i namještaja je iznosio 139,63 miliona eura, što predstavlja 19,15 odsto ukupnog uvoza.

U Programu gazdovanja šumama navodi se da u ovoj godini može biti korišćeno 804,82 hiljade metara kubnih bruto drvne mase, od čega u državnim šumama 618,9 hiljada metara kubnih, a u privatnim 185,91 hiljada.

Na sjednici je saopšteno da će Uprava za šume i ove godine realizovati prodaju drvnih sortimenata na šumskom lageru u količini do 20 hiljada metara kubnih četinara i lišćara.

U cilju većeg korišćenja dozvoljene bruto drvne mase, a time i ostvarivanja boljih finansijskih rezultata, korisnicima šuma za prošlu godinu su obračunate posebne naknade i poslata zaduženja za plaćanje deset odsto na ugovorenu cijenu po metru kubnom bruto drvne mase.

“Imajući u vidu da je Vlada 2008. godine oslobodila strateške partnere plaćanja posebne naknade za vrijeme trajanja ugovora o korišćenju šuma, potrebno je naći rješenje i staviti u ravnopravan položaj sve korisnike šuma, kako bi se izbjegli sudski i drugi sporovi koji su pozitivno rješavani i u predhodnom periodu”, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je ocijenjeno da je potrebno dopuniti važeći pravilnik o uslovima, kriterijumima i podkriterijumima, koje u pogledu tehničko-tehnološke opremljenosti i broja zaposlenih treba da ispunjavaju preduzeća za dobijanje prava za korišćenje šuma, srazmjerno količini bruto drvne mase.

“Drugim riječima, potrebno je utvrditi maksimalnu zapreminu sirovine koja se može dodijeliti na preradu preduzećima u odnosu na proizvodne kapacitete i broj zaposlenih”, navodi se u saopštenju.

Time bi se razriješio problem raspodjele šuma na korišćenje, sirovina usmjerila prema proizvodnim pogonima, povećala proizvodnja, zaustavila preprodaja i izvoz najkvalitetnije sirovine i povećala zaposlenost.

“Potrebno je ponovo pokrenuti proces sertifikacije šuma po FSC standardima, koji potvrđuju da su proizvodi šumarstva proizvedeni odgovornim gazdovanjem šumama i dokazuju da nije bilo nekontrolisane eksploatacije šuma”, rekli su iz PKCG.

Sa sertifikacijom šuma, kako je ocijenjeno, pomaže se domaćoj drvnoj industriji da izađe na zapadno tržište, gdje je uslov da drvo potiče iz sertifikovanih šuma, kojima se gazduje na održiv način.

Drvoprerađivač sa Žabljaka, Branko Karadžić, kazao je da je u tom gradu deset firmi pred stečajem jer nemaju sirovinu za rad, a nijesu dovoljno snažne da je dobiju na javnom oglasu koji raspisuje Uprava za šume.

On je apelovao na državu da dio drvne mase opredijeli malim proizvođačima i tako sačuva oko 60 radnih mjesta.

Direktor Uprave za šume, Nusret Kalač, naveo je da razumije zahtjeve malih drvoprerađivača i dodao da treba razmotriti zakonske mehanizme kako bi im se izašlo u susret.

On je najavio reorganizaciju Uprave što će dovesti do promjena gazdovanja šumama, sa prioritetom da se obezbijedi sirovina za drvnu industriju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније