Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

02. 03. 2018. 20:00 >> 20:00

PRIVATIZACIJA BUDVANSKE RIVIJERE

Najgori scenario ili 100 miliona investicija

Plan po kojem će Vlada Crne Gore privatizovati Budvansku rivijeru nakon njene podjele na dvije kompanije, najgori je mogući scenario, ocjenjuju sagovornici TVCG.

Predviđeno je da jedno preduzeće bude 100 odsto državno, a činiće ga Sveti Stefan i Miločer, koji su izdati na 42 godine. Za vrijednost te imovine biće umanjen državni kapital u preostalom dijelu Budvanske rivijere, koji će činiti hoteli Slovenska plaža, Mogren, Aleksandar, Palas, Castellastva i Kristal.

Da li je interes građana privatizacija jednog od najuspješnijih turističkih kompleksa crnogorskog primorja, pitaju se sagovornici dnevnika.

“Šteta će po građane biti ogromna, a korist će imati samo jedan investitor i možda taj neko ko mu je sve to omogućio”, kaže Mladen Bojanić, bivši poslanik.

“Radi se o asimetričnoj segmentaciji, koja će dovesti do toga da država papirološki izgubi vlasništvo u onome što je sad suštinska imovina Budvanske rivijeke”, navodi funkcioner SDP-a Mirko Stanić.

Plan kako će rasparčati imovina Budvanske rivijere odredio je Savjet za privatizaciju. Za nekadašnjeg ministra ekonomije, a današnjeg predsjednika Tenderske komisije Branko Vujović, privatizacija rivijere može biti milionski posao.

“Kada je u pitanju Budvanska rivijera, to može značiti značajne investicije čak i do 100 miliona u nekom periodu od pet ili deset godina”, kaže Vujović.

“Ne vidim tu novac da će Vlada da dobije novac neki, ona će samo dobiti vlasništvo 100 odsto na Svetom Stefanu i Miločeru i to će da pravdaju time da je to ime Crne Gore i da Crna Gora mora da ima 100 odsto vlasništva. Sve je to zamagljivanje javnosti”, naveo je Bojanić.

Hoće li biti kasno za reakciju javnosti kada se objelodane prave namjere Vlade za Budvansku rivijeru, pitaju se u SDP-u.

“Mislim da se može spriječiti sve dok se ne završi. Da li će se na tom dijelu nastaviti hotelska djelatnost, šta će biti sa stotinama radnika, možda po uzoru na kompleks Tre Kane, pa umjesto Slovenske plaže, 20-ak zgrada, po 20-ak spratova”, ističe Mirko Stanić (SDP).

Hoće li Budvanska rivijera i u budućnosti biti prepoznata kao zelena oaza ili će je krasiti visoke zgrade , nije još poznato. Za crnogorsku javnost sve je još tajna.

Aleksandra Jovančević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније