Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

04. 03. 2018. 14:35   >>  14:58 2

NOVI ZAKON O PKCG

Pomogle kolege iz Austrije, Njemačke, SRB i HR

U donošenju Novog Zakona o Privrednoj komori Crne Gore (PKCG) dragocjena su bilaiskustva i konkretna pomoć komora Austrije, Njemačke, Srbije i Hrvatske, kazao je predsjednik tog udruženja preduzetnika, Vlastimir Golubović predstavljajući taj dokumenta na sastanku predsjednika privrednih komora Evrope okupljenih u njihovoj krovnoj asocijaciji Eurochambers.

Kako je saopšteno iz PKCG, tema skupa bila je budućnost te asocijacije.

"Kroz diskusiju u kojoj su učestvovali čelni ljudi 43 evropske komore definisani su prioriteti djelovanja i rada za naredni period. To su: jačanje uloge komora u zastupanju privrede na nacionalnom i međunarodnom nivou, podrška kompanijama - članicama, kroz korisne servise i projekte, edukacija i digitalizacija, upravo iz razloga što se prepoznaju kao imperativ daljeg rasta i konkurentnosti čitave evropske privrede", kazali su iz PKCG.

Golubović se u svom izlaganju osvrnuo na aktuelnu ekonomsku situaciju u Crnoj Gori govoreći o ukupnom napretku od 2006. godine do danas, naglašavajući kontinuirano unapređenje poslovnog ambijenta i visok priliv ulaganja. S obzirom da se kao veoma važna tema u daljem djelovanju i radu Eurochambersa prepoznaje susjedska politika, Golubović se posebno osvrnuo na tok procesa u postupku pregovora koje naša zemlja vodi za članstvo u Evropskoj uniji.

"Sastanak je bio prilika da se predstavi i novi Zakon o privrednoj komori i njegova savremena rješenja. Doprinosi komora Austrije, Njemačke, Srbije i Hrvatske u procesu donošenja ovog akta, kako kroz iskustva, tako i konkretnu pomoć bili su nam veoma dragocjeni", rekao je Golubović i uputio izraze zahvalnosti kolegama iz tih komora.

Golubović je izrazio zadovoljstvo što je u planovima za budućnost Eurochambersa pitanje susjedske politike i Balkana dobilo važno mjesto.

Kako je saopšteno, predsjednik Eurochambersa Kristof Lajtl, svoje predsjedavanje započeo sastancima na najvišem nivou, među kojim i sa predsjednikom Evropske komisije, Žan-Klod Junkerom.

"Potreban nam je brz napredak po pitanju smanjenja birokratije u odnosu na obrazovanje i usavršavanje, istraživanje i razvoj kao i integracije", istakao je Lajtl u razgovoru sa Junkerom.

Dogovoreno je da u naredna tri mjeseca, Eurochambers pripremi Deklaraciju o preduzetničkim pravima, koja će biti predstavljena predsjedniku Evropske komisije.

"Namjera je da Deklaracija obuhvati najvažnije potrebe naših kompanija, kako bi postale još uspješnije i otvarale nova radna mjesta, naročito za mlade ljude. Moramo se suprotstaviti nedostatku stručnjaka kroz obrazovanje i obuku", smatra Lajtl.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније