Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

07. 03. 2018. 18:48 >> 18:46

PKCG NA ODBORU

Članstvom u EU do evropskog standarda

Članstvo Crne Gore u EU ne predstavlja cilj, već sredstvo za istinsko dostizanje evropskog kvaliteta života, kroz proces prilagođavanja vrijednosnom, pravnom, ekonomskom i ukupnom društvenom sistemu, saopštio je generalni sekretar Privredne komore (PKCG), Pavle Radovanović.

On je, na tematskoj sjednici skupštinskog Odbora za evropske integracije, kazao da je Crna Gora ostvarila značajan napredak na evropskom putu, otvaranjem pregovora u 27 poglavlja i privremenim zatvaranjem tri.

Iz PKCG je saopšteno da je Radovanović ocijenio da proces evropskih integracija obiluje izazovima, kao i da iskustva drugih zemalja pokazuju da nema univerzalnih rješenja, već da je svaka država specifična.

"Uloga PKCG u integracionim procesima je nezaobilazna i nezamjenljiva. PKCG ima predstavnike u 27 pregovaračkih radnih grupa, čiji su članovi, pored zaposlenih u Stručnoj službi, i predstavnici preduzeća", objasnio je Radovanović na sjednici posvećenoj napretku Crne Gore u pregovorima sa EU u okviru ispunjavanja ekonomskih kriterijuma.

On je naveo da PKCG intenzivno radi na unaprijeđenju poslovnog ambijenta.

"Naš angažman je usmjeren i na usvajanje zakona i drugih propisa koji će, ostajući u okviru evropskih standarda, sadržajem što bolje odražavati realne potrebe crnogorske privrede", rekao je Radovanović.

On je dodao da PKCG, pripremajući privredu za evropske integracije, organizuje brojne oblike informisanja i edukacija i angažovanjem uglednih evropskih stručnjaka, ukazuje na dugoročne koristi od ulaska na evropsko tržište, posebnu pažnju posvećujući zastupanju interesa crnogorske privrede.

"Prepoznajući specifičnosti koje su bitne za pojedine sektore i djelatnosti realizujemo aktivnosti koje će doprinijeti porastu vrijednosti crnogorskih proizvoda i usluga", kazao je Radovanović.

On je saopštio da PKCG, u neposrednoj komunikaciji sa privrednicima, nastoji da proces evropskih integracija liši pogrešnih očekivanja.

"Radom na pronalaženju odgovora, koji bi bili referentni stanju i odnosima u privredi, i formulisanjem predloga koji se temelje na realnim procjenama aktuelnog ekonomskog trenutka, nastavićemo da pripremamo domaća preduzeća da što ranije i u što većem obimu počnu da materijalizuju koristi postepenog integrisanja u zajednički evropski ekonomski prostor", zaključio je Radovanović.

Na sjednici je razgovarano i o poglavlju 8, koje se odnosi na konkurenciju. Članovi Odbora su se interesovali za trenutnu fazu napretka u procesu usvajanja pregovaračke pozicije za to poglavlje, pitanja državne pomoći, kao i za uticaj koji će proces pristupanja imati na djelovanje bankarskog sektora.

Predstavnik OTP banke, koja je vlasnik Crnogorske komercijalne banke, Vuksan Vuksanović, smatra da su za crnogorsku privredu najveći izazovi vladavina prava i postizanje veće fleksibilnosti na tržištu rada.

Direktor hotela Hilton Podgorica, Nemanja Nikolić, naveo je da Crna Gora postaje dio razvijenog tržišta EU, kao i da je na tom putu potrebno ojačati konkurentnost i edukovati radnu snagu koja će adekvatno moći da odgovori zahtjevima tržišta.

Nikolić je dodao da je novi Zakon o turizmu i ugostiteljstvu, koji je usaglašen sa EU regulativom, kompleksan, zbog čega se postavlja pitanje njegove buduće implementacije.

Predstavnik kompanije Kastex, Stevan Karadaglić, kazo je da je zabrinut kada je u pitanju spremnost crnogorskih malih i srednjih preduzeća za nastup na evropskom tržištu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније