Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ TVCG ]

07. 03. 2018. 15:24 >> 17:21
6

MMF

Uvesti ekološki porez, smanjiti namete na zarade

Međunarodni monetarni fond (MMF) smatra da je Vlada uradila u prethodnoj godini dosta na unapređenju javnih finansija i da su makroekonomski izgledi države pozitivni, ali da zbog velikog nivoa javnog duga treba nastaviti sa fiskalnom disciplinom.

MMF predlaže da se smanje fiskalna opterećenja na zarade, jer bi to doprinijelo smanjenju sive ekonomije, a sa druge strane da se uvede ekološki porez, odnosno, akcize na ugalj i porez na emisiju ugljen-monoksida.

Uz to, preporuka je da Vlada ukine povlasti povlašćenima koji plaćaju niži PDV, kao i da preispita porez na dobit.

Na rashodnoj strani budžeta MMF prostor za uštedu vidi u smanjenju potrošnje za zarade u javnom sektoru, izdvajanje za penzije i uštede po tom osnovu prebaciti za kapitalne projekte.

Predlažu smanjenje potrošnje za zarada u javnom sektoru i smanjenje izdvajanja za penzije. Savjetuju i da se uštede po tom osnovu prebace za kapitalne projekte.

“Vjerujemo da je uzrok sive ekonomije visoko fiskalno opterećenje zarada, a to je razlika između onoga što poslodavac plaća i onoga što zaposleni dobija. Predlažemo da se uvede ekološki porez, odnosno, akcize na ugalj i porez na emisiju ugljen-monoksida”, kazao je šef Misije MMF-u u Crnoj Gori, Martin Petri.

Da je javni dug visok znaju i u Ministarstvu finansija, ali kažu da očekuju da će do 2020. godine značajno biti smanjen.

MMF je predložio i smanjenje izdavanja za penzije, a u Ministarstvu finansija kažu da Penzioni fond ima nedostatak od preko 30 odsto sredstava i da nije realno očekivati prije 1. januara narende godine da se to uradi.

Guverner Radoje Žugić kaže da su sve banke u Crnoj Gori u prošloj godini značajno unaprijedile poslovanje. Nakon sastanka je saopšteno i da nema potrebe za aranžmanom naše države sa MMF-om.

Marija Radulović, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније