Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: P.R.

07. 03. 2018. 18:16 >> 18:21

PROJEKAT "100 NAJVEĆIH U CG"

Kriterijumi i kategorije rangiranja kompanija

Kampanja, koja traje četiri mjeseca, bazira se i na podizanju kulture urednog finansijskog izvještavanja, što je u direktnoj vezi sa rangiranjem kompanija u okviru projekta "100 najvećih u Crnoj Gori", a koje će biti objavljeno u specijalnom godišnjem izdanju "Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori 2018", saopštio je provajder bonitetnih informacija u Crnoj Gori BI Consulting.

Kako navode, projekat "100 najvećih u Crnoj Gori" ima za cilj promociju pozitivne privredne prakse i poslovnog ambijenta u Crnoj Gori. Biće zaokružen dodjelom priznanja prvorangiranima u svim kategorijama na svečanosti koja će se održati 30. maja u hotelu Hilton Podgorica.

"Iako je projekat pokrenut prije nepune tri sedmice, interesovanje poslovne javnosti vezano za uslove rangiranja i uključivanja u sam projekat je ogromno. Obzirom na velki broj upita vezano za kriterijume rangiranja, a koji su dostupni su na zvaničnom sajtu projekta www.100najvecih.me ovim putem želimo dodatno da ih pojasnimo", kazao je osnivač BI Consultinga Ratko Nikolić. 

BI Consulting je, kako navode u saopštenju, vodeći provajder bonitetnih informacija u Crnoj Gori.

"Nije potrebno da se privredni subjekti prijavljuju. Sva preduzeća koja budu predala tačne finansijske izvještaje u zakonskom roku, ulaze u bazu za rangiranje", pojašnjava Nikolić.

Za rangiranje u publikaciji "Poslovne novine - 100 najvećih u Crnoj Gori 2018" uzimaju se u obzir:

Sva privredna društva (KD, OD, DOO i AD) registrovana u Crnoj Gori koja posluju minimum 3 godine, imaju najmanje 3 zaposlena i 100.000 eura kapitala (osim za segment MIKRO preduzeća, gdje će granica kapitala biti 50.000 eura). Koja su predala ispravan finansijski izvještaj za 2017. Nijesu bila na listama blokiranih u posljednjih 12 mjeseci. Nijesu bila na crnim listama Poreske uprave Crne Gore posljednjih 12 mjeseci ili uredno realizuju ugovoreni reprogram. Koja ostvaruju rezultat u kontinuitetu (ne uzimaju se u obzir rezultati za koje se može utvrditi da su ostvareni jednokratnim poslovnim poduhvatima ili knjigovodstvenim operacijama). Koja nijesu upisana u kaznenu evidenciju. Iz izbora za najvećeg poslodavca isključene su agencije registrovane za iznajmljivanje zaposlenih.

Rangiraće se, dodaju, po stotinu najvećih mikro, malih i srednjih preduzeća i sva velika preduzeća, po ukupnom prihodu, neto dobiti i broju zaposlenih.

"Pored navedenih dvanaest kategorija, rangiranje po prihodima će se vršiti i u još dvanaest kategorija po privrednim djelatnostima i to: Trgovina, Hotelska industrija, Poslovanje sa nekretninama, Revizorske i računovodstvene usluge, Građevinarstvo, Hrana i piće, Ostala proizvodnja i prerada (osim hrane i pića), Telekomunikacije, IT sektor, Farmacija (proizvodnja i trgovina, na veliko i malo farmaceutskim proizvodima), Promet nafte i derivata i Medicinske usluge", dodaju u saopštenju.

Kompanije sa svih listi, koje u posljednje tri godine, u kontinuitetu, ostvaruju rast ključnih parametara - prihoda, neto-dobiti i broja zaposlenih, kako navode, biće posebno rangirane, a najveća od njih po prihodima biće nagrađena kao Najveća brzorastuća kompanija.

Projekat se realizuje kroz partnerstvo BI Consultinga, Ministarstva finansija i Ministarstva ekonomije i uz pokroviteljstvo Societe Generale banke Montenegro, te ekskluzivno partnerstvo sa Crnogorskim Telekomom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније