Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

08. 03. 2018. 14:49 >> 14:44

POREZI NA ZARADE

UPCG: Preporuke MMF-a u skladu sa našim zahtjevima

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) izrazila je zadovoljstvo što su preporuke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za smanjenje fiskalnih opterećenja na zarade u skladu sa njihovim zahtjevima i dugogodišnjim zalaganjima.

To udruženje poslovaca raduje činjenica da su predstavnici MMF-a u izjavi Misije o konsultacijama za 2018. u vezi sa Članom IV, ocijenili da je Crna Gora uradila dosta u procesu fiskalnog prilagođavanja ali da se mora više raditi na rješavanju kratkoročnih i srednjoročnih izazova kako bi se postigli viši nivoi inkluzivnog rasta i smanjili nivoi ekonomskih osjetljivosti.

"Nas u UPCG posebno raduje što se u ovom izvještaju posebno napominje da Crna Gora u narednom periodu mora da radi više u sljedećim oblastima, na koje UPCG već duže vrijeme uklazuje: prilagođavanje poreskog sistema sa ciljem da bude kompatibilniji sa rastom tako što će se oporezivanje rada smanjiti i više oslanjati na druge oblike oporezivanja, reforme tržišta rada sa ciljem smanjenja neformalne ekonomije i strukturne nezaposlenosti, te rast produktivnosti kroz unapređenje poslovnog ambijenta i vladavine prava", ističu iz UPCG.

Raduje ih, dodaju, i ocjena ministra finansija, Darka Radunovića, da su postojeća opterećenja na rad visoka i nekonkurentna.

"Naročito jer ista govori u prilog podacima iz analize koju je UPCG nedavno sprovela, a koja pokazuje da Crna Gora ima najnižu minimalnu zaradu i, istovremeno, najoporezovanije i najopterećenije poslodavce u regionu.

Iz UPCG su kazali da navedena ocjena, kao i najave saopštene na zajedničkoj konferenciji šefa Misije MMF-a za Crnu Goru, ministra finansija i guvernera CBCG, šalju određene pozitivne signale koji govore o mogućoj spremnosti Vlade za preduzimanje konkretnih mjera usmjerenih na pružanje podrške snaženju preduzetništva, a posebno malih i srednjih preduzeća.

"U cilju ekonomskog i socijalnog razvoja Crne Gore, UPCG će i unarednom periodu biti odgovoran i konstruktivan partner socijalnim partnerima – Vladi i Sindikatu", zaključuje se u saopštenju UPCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније