Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

08. 03. 2018. 13:10 >> 13:08

SIMOVIĆ OCIJENIO

MIDAS 2 snažan impuls daljem razvoju poljoprivrede

Ugovor o zajmu za realizaciju projekta MIDAS 2, vrijedan 30 miliona eura, biće snažan impuls za otvaranje novih radnih mjesta, usvajanje standarda i razvoj institucija, ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović.

Ugovor o zajmu za realizaciju projekta Institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede u Crnoj Gori - MIDAS 2, danas su potpisali ministar finansija, Darko Radunović i šef kancelarije Svjetske banke (SB) za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu (BiH), Emanuel Salinas.

Simović je, nakon potpisivanja, kazao da je MIDAS 2 novi snažan impuls za dalji razvoj sektora poljoprivrede, ribarstva i bezbjednosti hrane.

“Ugovor predstavlja novih 30 miliona eura koji će biti uloženi u ta tri važna sektor i koji će imati pozitivne efekte na otvaranje novih i održivost postojećih radnih mjesta. Projekat će biti i novi impuls za ubrzani ruralni razvoj, posebno sjevera”, saopštio je Simović.

Prema njegovim riječima, MIDAS 2 će biti i impuls za usvajanje novih standarda, posebno u sektoru bezbjednosti hrane, kao i za razvoj institucija.

“Projekat znači i pretpostavke za rast konkurentnosti u sektoru poljoprivrede, povećanje substitucije uvoza i usvajanje novih standarda”, rekao je Simović.

On je podsjetio da će, osim sredstava iz MIDAS-a 2, poljoprivrednicima na raspolaganju biti i sredstva iz Agrobudžeta, zatim IPARD programa u iznosu od 39 miliona eura, kao i značajan finansijski potencijal u Investiciono-razvojnom fondu (IRF).

Radunović je ocijenio da će projekat MIDAS 2, kroz program grantova, povećati ekonomsku aktivnost u ruralnim oblastima i otvoriti radna mjesta.

“Potpisivanjem ugovora o zajmu u vrijednosti od 30 miliona EUR stvorile su se finansijske pretpostavke za nesmetani razvoj i realizaciju projekata i to kroz četiri glavne komponente”, dodao je Radunović.

To su, kako je naveo, jačanje programa poljoprivrede, ruralnog razvoja i ribarstva u iznosu od 25 miliona, podrška za sektor bezbjednosti hrane, veterinu i fitosanitarnu politiku tri miliona, modernizacija ribarskog sektora šest miliona i upravljanje projektom jedan milion eura.

On se zahvalio predstavnicima SB na povoljnim uslovima kredita.

“Radi se o roku od 25 godina, dok je kamatna stopa šestomjesečni Euribor uvećan za 1,25. To su jako povoljni uslovi”, smatra Radunović.

Salinas je ocijenio da će se projektom podržati nacionalni program za razvoj poljoprivrede i ribarstva kroz grantove za farmere i ribare.

On se osvrnuio na prethodni MIDAS 1 projekat, ocijenivši da je on služio za uspostavljanje i jačanje sistema institucija, koji omogućavaju bolji kvalitet života farmera i očuvanje ruralnih područja.

“Kroz MIDAS 1 smo obezbijedili grantove za 660 farmera u iznosu od 6,5 miliona eura, što je pomoglo da se sufinanriraju investicije za unaprijeđenje i modernizovanje objekata i proizvodnih procesa”, kazao je Salinas.

Direktorica SB za zemlje zapadnog Balkana, Linda Van Gelder, ocijenila je da je MIDAS 2 važan projekat koji podržava konkurentnost crnogorske poljoprivrede i ribarstva.

“Tijesno sarađujemo sa Vladom i drugim partnerima i na programu fiskalne stabilizacije i veoma smo zadovoljni postignutim rezultatima”, zaključila je Van Gelder.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније