Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 03. 2018. 08:35 >> 08:47

BUDVANSKA RIVIJERA

Privatizacija potrebna, ali transparentno

Tema emisije Replika bila je privatizacija Budvanske rivijere, za koju su se sagovornici TVCG saglasili da je potrebna, ali uz uslov da bude transparentna i na korist države i građana.

Predsjednik Unije slobodnih sindikata, Srđa Keković, smatra da u privatizaciji Budvanske rivijere treba biti oprezan i da nije mudro prodati je po svaku cijenu. Keković, koji je i član Savjeta za privatizaciju ispred Sindikata, ocijenio je da se u prethodne tri decenije privatizuju atraktivne lokacije na samoj obali.

"Umjesto da se tu grade neki novi hotelski objekti, mi imamo gradnju vila, apartmana koje neko valorizuje za svoje dobro, a na štetu građana i turističkih radnika Crne Gore, jer smo mi turistička zemlja. To nam je jedna od ključnih privrednih razvojnih grana i ako mi sebi pravimo konkurenciju na taj način, onda se ja pitam da li mi razmišljamo kao dobri domaćini", poručio je Keković.

On je ocijenio da je važno da privatizacija Budvanske rivijere bude transparentna i da ne bude, kako je kazao, kao promašene privatizacije iz ranijeg perioda.

"Mislim da imamo još puno toga da privatizujemo. Na nama je da zajednički to uradimo na najbolji način, jer nemamo pravo na dodatne greške", rekao je Keković.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja, Žarko Radulović, navodi da kapaciteti Budvanske rivijere nijesu dovoljno iskorišćeni. On kaže da je 2016. njegova kompanija Montenegro stars grupa imala 200 hiljada eura više prihoda nego Budvanska rivijera.

"Četiri hiljade kreveta ima Budvanska rivijera, a Montenegro stars grupa 1084 kreveta. Mi smo uplatili pretprošle, prošle, a i ove ćemo 6 miliona eura po raznim osnovama u lokalni i budžet Crne Gore. I Budvanska rivijera je isto toliko uplatila, ali oni imaju četiri puta više kapaciteta. Kad bi oni uspjeli da, kroz privatizaciju, privatno - javno partnerstvo ili neki drugi model, podignu tih četiri hiljade kreveta na ovaj nivo, onda ne bi platili 6 nego 24 miliona eura u budžet", ocijenio je Radulović.

Nezavisni poslanik, Aleksandar Damjanović, smatra da Budvanska rivijera dobro posluje, ali da ima prostora za poboljšanje. U pitanju je, kako kaže, rijetko dobro vođena firma u Crnoj Gori sa državnim vlasništvom.

"Kad je uporedimo s nekim drugim firmama, ja ću navesti primjer Plantaža. Svi znamo šta se tamo dešavalo, a državni menadžment je u obje firme i neko treba da da ocjenu o tome", navodi Damjanović i dodaje da država treba da dokapitalizuje Budvansku rivijeru sa ozbiljnim partnerima, kao i već prisutnim.

Za tu kompaniju je potreban veliki novac, a ne segmentacija, kaže on.

"Nama trebaju ozbiljni hoteli sa novim smještajnim kapacitetima. Ako ih mi ne napravimo, imaćemo betoniranje obale, divlju gradnju, male i privatne objekte, umjesto velike hotele gdje se plaća boravišna taksa i porezi", ocijenio je Damjanović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније