Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Vijesti, Objavila: J.B.Č. ]

13. 03. 2018. 08:55   >>  08:57

ZA AUTOPUT

Država Kinezima oprostila 29 miliona eura

Državna kasa je od početka izgradnje autoputa pa zaključno sa prošlom godinom uskraćena za 29 miliona eura, zbog poreskih povlastica koje se odnose na oslobađanje poreza i doprinosa na plate, carine na uvoz robe i povraćaj dijela plaćene akcize.

Poreske povlastice dodijeljene su glavnom izvođaču radova kineskoj kompaniji CBRC i domaćim proizvođačima.

Te podatke ministar finansija Darko Radunović dostavio je nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću, prenose Vijesti.

Od 29 miliona, koliko je izgubljeno za autoput, 6,2 miliona eura se odnose na oslobađanje CRBC-a od obaveza plaćanja poreza i doprinosa na plate zaposlenih, 19,928 miliona po osnovu cariskih dažbina pri uvozu (carine i PDV).

Firme koje su kao podizvođači angažovani na izgradnji kapitalnog državnog projekta oslobođeni su 2,88 miliona eura po osnovi akciza, odnosno u tom iznosu su imale pravo na povraćaj akciza.

Damjanović je Vijestima rekao da je od Radunovića tražio podatke zbog pune transparentnosti projekta, a posebno imajući u vidu da od momenta donošenja zakona i izgradnji autoputa Skupština nema nikakvu mogućnost kontinuiranog uvida u dinamiku i troškove te institucije.

"U odnosu na prvobitnu cijenu te investicije mora se ukalkulisati i ovaj dodatni trošak za olakšice koje su date investitoru i podizvođačima", kazao je Damjanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније