Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 03. 2018. 07:35 >> 07:32
1

SINDIKAT JAVNE UPRAVE

Poslodavci nas ne uvažavaju

Sindikat javne uprave nije uključen u posao izrade metodologije za optimizaciju broja zaposlenih u državnoj administraciji. Nenad Rakočević, iz ovog Sindikata, kaže da često ne budu pitani za mišljenje.

 

Stručnjaci SIGME rade metodologiju za optimizaciju broja zaposlenih u državnoj administraciji. Oni smatraju da država ne može da finansira veliki broj službenika.

Sindikat, međutim, nije uključen o ovaj posao.

"U tom dijelu smo ugroženi. Nemamo uvažavanje od strane poslodavaca. Često nas i ne pitaju za mišljenje", ocijenio je Nenad Rakočević iz Sindikata javne uprave.

Podsjećamo, u Crnoj Gori i dalje je prisutan rast zapošljavanja, a limit za zarade probijen je za 40 miliona eura. Na to su upozorili i iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Tokom nedavne posjete poručili su da je Fond za zarade u državnoj upravi visok u odnosu na međunarodne standarde. Rješenja problema u Sindikatu javne uprave kažu da treba tražiti u profesionalizaciji i depolitizaciji.

Fond za zarade javnog sektora je visok u poređenju sa međunarodnim standardima, stoga je neophodna reforma kako bi sistem bio održiv, saopštili prethodne sedmice iz MMF-a na osnovu čijih preporuka nam odobravaju povoljne kredite za budžet.

"Zarade u javnom sektoru bi trebalo smanjiti kroz sveobuhvatnu reformu javne uprave, kao i penzionog sistema kako bi sistem bio održiv. Potrebno je i više nadzora sa centralnog nivoa nad finansijama opština", rekao je Matrin Petri iz MMF-a.

Racionalizacija i depolitizacija državne uprave, bolje upravljanje na lokalnom nivou zahtjevi su i iz Evropske unije. O reformi državne uprave priča se već petnestak godina. Uhljebljenje partijskih kadrova - glasača vladajuće partije praksa je ne samo u crnogorskoj administarciji. Iz Instituta alternativa (IA) kažu da imamo tendenciju rasta zaposlenosti u državnom sektoru.

"Fond zarada koji je trebalo da bude maksimalno 390 miliona je probijen za 40 miliona", rekla je Milena Milošević iz IA.

U Institutu alternativa kažu da je problem viška zaposlenih izražen u Opštinama Rožaje, Podgorica, Kotor, Tivat gdje je broj službenika porastao za 400 u protekle tri godine. Ističu da državna preduzeća na centralnom nivou nijesu obuhvaćena planom optimizacije i da su iz MMF-a ukazali na prekobrojne u tim preduzećima.

"Smatramo da to nije dobro, a ocjene MMF-a su potvrda toga da su javna preduzeća problem", dodala je Milošević.

Iz Sindikata javne uprave smatraju da ne postoji višak u državnoj upravi, te da je neophodno uraditi reorganizaciju radnih mjesta. Saglasni su da je neophodna depolitizacija i profesionalizacija.

"Poznato je da politika ima uticaj na zapošljavanje i kadrovsku politiku. Podržavamo sve zahtjeve iz reforme javne uprave, osim dijela koji se odnosi na višak zaposlenih", kazao je Nenad Rakočević iz Sindikata javne uprave

U državnoj upravi, ne računajući opštine, radi oko 40.000 službenika. Plan optimizacije broja zaposlenih trebalo bi sredinom godine da utvrdi višak zaposlenih. Efikasan, transparentan i na zaslugama zasnovan rad uprave koji će biti u službi građana, a ne partije obaveza je u procesu evropskih integracija. Iz Ministarstava javne uprave i finansija nijesu odgovorili na naša pitanja, prebacujući nadležnost jedni na druge.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније