Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

19. 03. 2018. 08:32   >>  13:49

CBCG SAOPŠTILA

Finansijska pismenost preduslov odgovornog upravljanja novcem

Centralna banka (CBCG) kroz iniciranje i sprovođenje edukativnih i društveno odgovornih aktivnosti, promoviše finansijsku edukaciju i jačanje finansijske pismenosti, koja je preduslov odgovornog upravljanja novcem, saopšteno je iz te finansijske institucije.

Namjera CBCG bila je, da kroz brojne aktivnosti organizovane u okviru Svjetske nedjelje novca, doprinese da djeca u najranijem djetinjstvu počnu sa usvajanjem korisnih i zdravih navika u upravljanju i raspolaganju novcem, kao i racionalnom i mudrom trošenju.

Centralna banka Crne Gore (CBCG) je brojnim aktivnostima, organizovanim tokom protekle sedmice, obilježila Svjetsku nedjelju novca, manifestaciju koja ima za cilj jačanje finansijskog opismenjavanja, kao i širenje finansijskih znanja i vještina, prvenstveno kod djece i mladih.

Kako je saopšteno iz CBCG, u aktivnosti koje je ta finansijska institucija osmislila povodom Svjetske nedjelje novca, koja se ove godine obilježavala pod sloganom "O novcu je važno znati", bio je uključen veliki broj djece i mladih iz različitih crnogorskih gradova.

"Tokom manifestacije je bila organizovana posjeta studenata Ekonomskog fakulteta CBCG i tom prilikom su održana predavanja o ulozi CBCG u našem finansijskom sistemu i prepoznavanju falsifikovanog novca", saopšteno je iz CBCG.

U okviru akcije, CBCG je organizovala i posjete učenika OŠ "Njegoš" sa Cetinja i Srednje ekonomske škole "Mirko Vešović" iz Podgorice Muzeju novca.

"Učenicima su bili u prilici da obiđu postavku Muzeja, a za njih su upriličene i projekcije filmova 'Devalvacija jednog osmjeha' i 'Zle pare'", kazali su iz CBCG.

Kako dodaju, u četvrtak, 15. marta, u saradnji sa Inovaciono-preduzetničkim centrom Tehnopolis iz Nikšića, u tom gradu je organizovan cjelodnevni događaj koji je uključio niz predavanja o novcu, štednji, ulozi i značaju finansijskih instutucija i sl. Predavanjima su prisustvovali učenici OŠ "Olga Golović", Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole i Gimnazije "Stojan Cerović".

Tokom protekle sedmice, dodaju, predstavnici CBCG posjetili su podgorički vrtić "Zvončić" (JPU "Đina Vrbica"), OŠ "Štampar Makarije" iz Podgorice, Gimnaziju "25. maj" u Tuzima, OŠ "Dašo Pavičić" i Srednju mješovitu školu "Ivan Goran Kovačić" iz Herceg Novog, OŠ "Risto Manojlović" iz Kolašina i OŠ "Aleksa Bećo Đilas" iz Mojkovca.

"U okviru posjeta, za djecu mlađeg uzrasta su bile organizovane kreativne radionice, a za stariji uzrast predavanja i diskusije na brojne ekonomske i finansijske teme. Dvijema školama su uručene donacije u vidu računarske opreme. Kroz iniciranje i sprovođenje ovakvih edukativnih i društveno odgovornih aktivnosti, CBCG promoviše finansijsku edukaciju, odnosno jačanje finansijske pismenosti, koja je preduslov za odgovorno upravljanje novcem", kazali su iz CBCG.

Oni napominju da im je namjera da djeca u najranijem djetinjstvu započnu sa usvajanjem korisnih i zdravih navika u upravljanju i raspolaganju novcem, kao i racionalnom i mudrom trošenju.

"Svjetska nedjelja novca je globalna manifestacija, koja se organizuje na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju djece i mladih (CYFI), a obilježava se u preko 130 zemalja svijeta", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније