Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

19. 03. 2018. 08:50   >>  08:47

DANAS RASPAVA

Parlament o rebalansu i zaduživanju

Sjednica Skupštine na kojoj će se raspravljati o rebalansu budžeta i zaduživanju za ovu godinu zakazana je za danas.


Vlada je na sjednici 8. marta usvojila predloge izmjena zakona o budžetu za ovu godinu, kao i odluke o zaduživanju države.

Iz Vlade je ranije saopšteno da su izmjene budžeta uslijedile kao rezultat efikasne naplate prihoda i dobrih rezultata ekonomske politike izvršne vlasti u prošloj godini, kao i jačanja makroekonomske stabilnosti.

Predloženim izmjenama, izvorni prihodi povećani su za 57 miliona eura, a rashodi za 82 miliona, pa ukupan budžet iznosi 2,08 milijardi eura.

Na prihodnoj strani povećani su prihodi od poreza na dodatu vrijednost za deset miliona eura, poreza na dobit za dva miliona i poreza na međunarodnu trgovinu i transakcije za 1,6 miliona.

Na rashodnoj strani u tekućem budžetu planiran je iznos do 70 miliona eura za otkup dijela akcija Elektroprivrede od italijanskog partnera, kompanije A2A, 6,5 miliona za dospjele obaveze nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlines i Crnogorske plovidbe, 500 hiljada eura za promotivne aktivnosti Nacionalne turističke organizacije, kao i četiri miliona eura za sprovođenje reforme javne uprave.

Kapitalni budžet, sa ciljem podrške zdravstvu, uvećan je za milion eura za gradnju Klinike za mentalno zdravlje Kliničko-bolničkog centra Crne Gore.

Kada je riječ o zaduživanju, Crna Gora će, prema najavama iz Vlade, izaći na strano tržište i pokušati da realizuje euroobveznice do nivoa od 500 miliona eura.

U Vladi očekuju kamatu od 3,25 do 3,5 odsto, što bi značilo uštedu od oko 1,5 odsto, što je na 500 miliona eura, kako smatraju, značajno.

Vlada je prethodnih dana negirala tvrdnje pojedinih opozicionih partija i nevladinih organizacija u vezi sa rebalansom budžeta, i poručila da neće uvoditi nove mjere fiskalne konsolidacije i da dug Crne Gore neće biti uvećan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније