Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

19. 03. 2018. 17:32   >>  17:29

SKUPŠTINA CG

Usvojen rebalans budžeta

Skupština je danas usvojila rebalans ovogodišnjeg državnog budžeta, kojim su povećani izvorni prihodi, kao i ukupni rashodi.

Izmjene Zakona o budžetu za ovu godinu predložene su u cilju stvaranja pravnih pretpostavki za prijevremni otkupi dijela akcija italijanskog partnera u Elektroprivredi (EPCG), A2A, sa ciljem da se obezbijedi  dvotrećinsko vlasništvo u toj elektroenergetskoj kompaniji. Za te svrhe je planiran iznos do 70 miliona eura.

Ministar finansija, Darko Radunović, kazao je da su razlozi predlaganja izmjena zakona o budžetu za ovu godinu sagledani u neophodnosti stvaranja pravnih pretpostavki za prijevremeni otkup dijela akcija italijanskog partnera u Elektroprivredi (ERPG) A2A, sa ciljem da se obezbijedi dvotrećinsko vlasništvo u crnogorskoj elektroenergetskoj kompaniji.

Time se, kako je objasnio, stvaraju uslovi za ubrazni izlazak A2A iz suvlasništva u EPCG i otvoraju vrata za novo strateško partnerstvo.

"Rebalans je potreban i zbog prilika da povoljnije refinansiramo dio javnog duga emisijom euraoobveznica, koje bi omogućile prikupljanje sredstava u iznosu do 500 miliona eura", rekao je Radunović.

Prema njegovim riječima, izvorni prihodi su rebalansom povećani 57 miliona eura, a ukupni planirani izdaci 82 miliona eura.

"Shodno tome deficit budžeta u odnosu na postojeći plan se povećava 25 miliona i nominalno iznosi 139,14 miliona eura", precizirao je Radunović.

Navedeni rast deficita, kako je saopštio, predviđen je domaninatno zbog kupovine dijela akcija A2A i odnosi se na povećanje imovine države, a ne na potrošnju.

"Za ovaj iznos od 25 miliona eura se povećavaju nedostajuća sredstva koja u predlogu rebalansa sada iznose 320 miliona eura. To je ukupni iznos nedostajućih sredstava za ovu godinu, a svako drugo zaduženje do limita od 440 miliona, odnosno do 500 miliona eura, može, a i ne mora da se desi, jer se ne odnosi na nedostajuća sredstva", naveo je Radunović.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Predrag Sekulić, kazao je da je rebalansom predviđen otkup akcija EPCG od strateškog partnera A2A za 70 miliona eura.

On je podsjetio da je kompanija A2A, kada je 2009. godine kupila akcije EPCG, u platni sistem Crne Gore upumpala oko 400 miliona eura.

"Tada je bila ekonomska kriza na vrhuncu i značilo je dobiti dobrog i kvalitetnog partnera za nastavak onoga što su bile reforme unutar elektroenergetskog sistema Crne Gore. To je značilo i manjinskim akcionarima", rekao je Sekulić.

On je dodao da Crna Gora danas te akcije otkupljuje za 250 miliona eura, odnosno da ovogodišnja rata iznosi 70 miliona eura.

"EPCG je danas bogatija, gubici na mreži su smanjeni i to su sve benefiti za građane", tvrdi Sekulić.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, podsjetila je da je A2A sredinom prošle godine aktivirala put opciju, koja podrazumijeva otkup njenih akcija za ukupno 250 miliona, u sedam jednakih rata.

"To znači da svake godine država za 35,7 miliona eura može da otkupi 5,96 odsto udjela", rekla je Sekulić.

Ona je dodala da je kompanija A2A, samim tim što je riješila da aktivira put opcije, poručila da ne želi dalje da sa Crnom Gorom razvija EPCG.

"Smatramo da je bolje za što kraći period završiti s tim partnerstvom nego čekati sedam godina. Namjera nam je da kroz rebalans u iznosu do 70 miliona eura otplatimo te akcije, što bi značilo da samo kroz rebalans isplatimo dvije rate, prvu i najvjerovatnije sedmu, i na taj način uvećamo vlasništvo države u EPCG na nekih 69 odsto", precizirala je Sekulić.

Ona je saopštila da je Vlada kroz rebalans stvorila preduslov da sa A2A može razgovarati o ubrazanju realizacije put opcije.

"Namjera nam je da ono što je predviđeno kao otkup za sedam godina skratimo i da to uradimo u dvije godine. Namjera nam je i da nakon izlaska A2A, na transparentan način, objavimo javni poziv i razgovaramo sa mogućim strateškim investitorima", rekla je Sekulić.

Ona je navela da će način prodaje akcija zavisiti od toga šta je namjera potencijalnog investitora vezano za investicije.

"Namjera nam je da se u EPCG u narednom periodu realizuje veliki broj invetsicija. Bolje je to uraditi sa nekim inestitorom, iako je EPCG sposobna da to i sama uradi", smatra Sekulić.

Nezavisni poslanik, Aleksandar Damjanović, pitao je koji su suštnsnski razlozi za rebalans.

"Govorite o rastu prihoda, a oni su stalno potcijenjeni zbog sive ekonomije i tu treba tražiti mogućnost za oporavak javnih finansija. Nivo sive ekonomije je ogroman", poručio je Damjanović.

On smatra da se tu nalaze "desetine miliona eura", koje država može da crpi iz svojih tokova, a ne da zadužuje sadašnu i buduće generacije.

"U rebalansu nema pokušaja da se unaprijede neka socijalna davanja, ali ima prostora za nova enormna zaduženja. Ne uliva povjerenje da Vlada, koja godinu priprema budžet, nakon svega dva i po mjeseca ide u rebalans i da saopštava da ćemo se možda zadužiti, a možda i nećemo", kazao je Damjanović.

Poslanik Bošnjačke stranke, Ervin Ibrahimović, smatra da rebalans ne bi trebalo da bude proizvod ishitrenosti, već rezulat osmišljenog pristupa, koncepta i strategije stabilizacije javnih finansija, koje je Vlada definisala krajem 2016. godine.

"Rebalans se ranijih godina radio krajem godine, a sada se radi u kratkom roku. Da li je budžet loše planiran, pokazaće vrijeme. I pored toga, Bošnjačka stranka je saglasna sa rebalansom", kazao je Ibrahimović.

Poslanik Socijaldemokarata, Mićo Orlandić, kazao je da će ta partija podržati rebalans.

"Podržaćemo rebalans, jer Vlada traži jednu dodatnu slobodu, a time i odgovornost, da na još bolji način upravlja javnim finansijama", naveo je Orlandić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније