Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

03. 04. 2018. 13:04 >> 12:59

POČELA AKCIJA

Kupujmo domaće - za jaču ekonomiju

Program promocije domaćih proizvoda Kupujmo domaće, koji su danas porkenuli predstavnici Vlade i privrede, trebalo bi da doprinese jačanju crnogorskih kompanija i ukupne ekonomije, otvaranju novih radnih mjesta i unapređenju životnog standarda.


Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, ministarka ekonomije Dragica Sekulić i predsjednik Privredne komore (PKCG) Vlastimir Golubović, danas su u podrumu Šipčanik potpisali sporazum o saradnji kojim su ozvaničili početak programa.

U program učestvuju trgovački lanaci Voli, HD Laković, Aroma, Idea, Franca i Megapromet, koji će dati doprinos na način što će u svojim marektima jasno obilježiti domaće proizvode na policama.

Simović je rekao da program Kupujmo domaće ima posebnu vrijednost i višestruki značaj.

“Tu je prije svega značaj zajedništva Vlade, privrednika i potrošača, zatim značaj povjerenja u domaće vrijednosti i sposobnosti, kao i značaj prevazilaženja naslijeđenih i nametnutih navika da više cijenimo tuđe nego svoje”, kazao je Simović.

Program, kako je naveo, ima i značaj otvorenosti i razumijevanja potreba potrošača.

“To je potreba za proizvodima koji su kvalitetni i zdravstveno bezbjedni i koji predstavljaju spoj očuvane prirode i savremenih tehnologija i tradicionalnog i modernog. To podrazumijeva i potrebu za proizvodima kojima se put od njive do tpreze mjeri minutima, a ne danima, kao i za onima koji imaju više boje, mirisa i ukusa”, poručio je Simović.

On je naveo da program ima i značaj očuvanja tradicije, jer se birajući domaće proizvode čuva i crnogorska tradicija i posebnosti.

“Program ima i značaj jačanja svijesti, jer domaći proizvođači našem tržištu uvijek nude najbolje što proizvedu”, saopštio je Simović.

Prema njegovim riječima, program ima i značaj podizanja konkurentnosti kroz potrebu povećanja obima proizvodnje, usvajanja novih standarda i primjene savremenih marketinških principa.

“Program je posebno važan zbog odlučnosti svih da se izborom domaćeg proizvoda neposredno doprinese rastu ekonomije i otvaranju novih radnih mjesta, čime se obezbijeđuje više novca za plate, penzije, obrazovanje i zdravstvo”, rekao je Simović.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, saopštila je da se kupovinom domaćih proizvoda jačaju crnogorske kompanije i stvaraju pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta, uz očuvanje postojećih.

„Kupujući domaće proizvode ulažemo u našu ekonomiju i činimo je jačom, a samim tim unapređujemo i naš životni standard“, rekla je Sekulić.

Ministarstvo ekonomije, kako je podsjetila, godinama sprovodi brojne programe podrške domaćim preduzećima, koji imaju za cilj da unaprijede poslovanje.

„Programi se odnose na unaprjeđenje inovativnosti, uvođenje standarda kvaliteta, udruživanje u klastere i podršku modernizaciji industrije, a sve u cilju jačanja konkurentnosti crnogorskih preduzeća“, dodala je Sekulić.

Rezultati toga se, kako je navela, vide, jer su crnogorska preduzeća konkuretnija, bolja i kvalitetnija.

„Kroz ovaj program će svako od nas dobro vidjeti kada prođe pored bilo kojeg crnogorskog proizvoda, da je to crnogorski proizvod i više neće imati opravdanje zašto ne kupuje baš njega“, rekla je Sekulić.

Predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović, kazao je da se tokom posljednjih decenija sa različitih adresa pokušalo doprinijeti boljoj zastupljenosti domaćih proizvoda u trgovini, turizmu i šire, ali da je izostajao očekivani rezultat.

“Sagledavanjem makroekonomskih pokazatelja crnogorske ekonomije nije teško uočiti da u kontinuitetu bilježimo loše rezultate kod spoljnotrgovinske razmjene roba, u kojoj ostvarujemo naglašen deficit”, dodao je Golubović.

On je rekao da mu je drago što od trgovaca imaju razumijevanja da se u projektu ne radi o favorizovanju domaćih proizvoda, već o njihovoj afirmaciji, kroz obezbijeđenje bolje pozicioniranosti i vidljivosti u maloprodajnim objektima.

Predsjednik Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije u PKCG, Milutin Đuranović, ocijenio je da je paradoksalno kada u marketima potrošač prolazi pored domaćih proizvoda i pogledom traži uvozne.

Prema njegovim riječima, uvozni prehrambeni proizvodi, koji su prisutni na crnogorskom tržištu, potiču iz finansijski moćnih prehrambenih sitema, koji u Crnu Goru plasiraju svega par procenata svoje ukupne proizvodnje.

“Ideju ćemo smatrati ostvarenom onda kada domaći potrošač prolazi pored uvoznih proizvod, a pogledom traži domaće”, rekao je Đuranović.

Predsjednik kompanije Voli, Dragan Bokan, kazao je da je podizanje svijesti o kupovini domaćih proizvoda odavno prepoznato kao značajan faktor ekonomskog razvoja.

“Sektor trgovine je otvorio vrata za dodatno obilježavanje domaćih proizvoda na policma naših marketa”, saopštio je Bokan.

On je zaključio da program Kupujmo domaće nije samo kampanja, već ozbiljan zajednički radni proces koji zahtijeva vrijeme.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније