Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

04. 04. 2018. 13:34   >>  13:31 1

MOODY'S POTVRDIO B1

CG ide u pravcu razvoja

Agencija za kreditni rejting "Moody's" objavila je novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je potvrdila ocjenu "B1" i stabilan izgled rejtinga naše zemlje čime je još jednom podržan nastavak sprovođenja aktuelnih mjera ekonomske politike, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

"Prema ocjenama analitičara agencije Moody's, crnogorski kreditni profil karakteriše relativno visok potencijal u poređenju sa slično ocijenjenim zemljama, koji je osnažen investicijama u oblasti turizma i energetike koje podstiču ekonomski rast i ublažavaju eksterne pritiske", saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Kreditni potencijal Crne Gore, kako se dalje navodi, osnažen je i perspektivom pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji koju prati snaženje institucija, kao i članstvom u NATO alijansi.

"Analitičari takođe očekuju da će srednjoročne mjere fiskalne konsolidacije koje je uvela Vlada dovesti do ublažavanja rasta javnog duga i stabilizovanja fiskalne pozicije Crne Gore u naredne dvije godine", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u Izvještaju agencije Moody's, stabilan izgled rejtinga ogleda se u umjerenoj institucionalnoj i fiskalnoj snazi, kao i umjerenoj podložnosti riziku, dok se u domenu izazova navodi fiskalni uticaj realizacije auto-puta Bar-Boljare kako i oslanjanje na strane izvore fiinansiranja.

"Kreditni analitičari potvrdili su da Crna Gora ide u dobrom pravcu razvoja, procijenivši rast BDP-a za 4,3% u 2017. godini, zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni i tekućim infrastrukturnim projektima. Takođe, ističu da je rast zaposlenosti povećan na 2,5% u odnosu na prošlu godinu, dok je stopa nezaposlenosti pala na 16,1%, a plate porasle za 2%. Sektor turizma zabilježio je rekordnu godinu sa posjetom 955.499 turista (+ 18.1% u odnosu na isti period prošle godine)", dodaju iz ministarstva.

Oni dodaju da će pozitivan uticaj na kreditni izgled Crne Gore u narednom periodu imati nastavak sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije i uspostavljanje stabilne opadajuće putanje javnog duga, napredak u pregovorima sa EU, kao i smanjenje obima potencijalnih obaveza koje proizilaze iz državnih garancija.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније