Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: B.V.

05. 04. 2018. 20:25 >> 20:20
2

DEMOKRATE TVRDE

Šume eksploatišu partijski vojnici

Sistem eksploatacije šuma osmišljen je da bi se bogatili partijski vojnici na uštrb lokalne zajednice, ocijenili su iz Demokratske Crne Gore.

 

Predsjednik beranskog Odbora Demokrata, Novica Obradović smatra da koncesije na šume dobijaju uglavnom oni iza kojih stoje moćnici iz DPS-a.

Prema njegovim riječima, nemilosrdnom eksploatacijom drvne mase kupuju se birači koji na izborima podržavaju vladajuću strukturu u Crnoj Gori.

,,Primjer iz 2017. kad su u Beranama u dijelu gazdinske jedinice „Kaludarsko-dapsićke šume“ koncesije date DOO „Nikola“ koji je ponudio deset eura manju cijenu po posječenom kubiku drveta, od konzorcijuma DOO „Berkom“ koji je ponudio da plati državi 39 eura za svaki posječeni kubik drveta u državnoj šumi, ukazuju na to da postoje privilegovani ponuđači. U odluci tenderske komisije za sprovođenje postupka davanja šuma u državnoj svojini navodi se da se ponuda DOO „Berkom“ odbija zbog toga što količina bruto mase koja se daje u predmetnom odjeljenju prevazilazi maksimalnu zapreminu sirovine po prosječno zaposlenom radniku ponuđača. Nije uzeto u obzir da se DOO Nikola ne bavi samo drvopreradom, već i građevinom, prodajom građevinskog materijala, špedicijom“, naveo je Obradović na konferenciji za novinare.

On smatra da je potrebno razgraničiti ko je stvarno angažovan u drvopreradi, a ko nije.

Obradović ocjenjuje da je simptomatično da su tim povodom drvoprerađivači iz Berana podnijeli tužbu Upravnom sudu, na koju nema odgovora.

,,Nevjerovatno je da na jednoj strani imamo osam beranskih privrednika, dok na drugoj strani imamo jednog privilegovanog privrednika koji se pod okriljem vladajuće garniture ponaša kao monopolista. Na ovaj način, državni budžet je samo u ovom slučaju oštećen za više od 70.000 evra. Predstavnici udruženja drvoprerađivača i zaštite životne sredine tvrde da bi se ponovnim aktiviranjem njihovih proizvodnih pogona uposlilo oko 200 radnika, koji bi stvarno radili u drvopreradi“, naglasio je Obradović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније