Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

09. 04. 2018. 10:50 >> 10:44
5

ČEKAJUĆI RJEŠENJE

Bolnica "Meljine" na izdisaju

Opšta privatna bolnica "Meljine" je na izdisaju. Kadar se i dalje osipa. Na odjeljenju hiriurgije su ostala dva ljekara. Mjesta hirurga, internista, anasteziologa, rengenologa i drugog osoblja popunjavaju ljekari iz drugih centara, a posla sa dolaskom sezone sve više.

O tome svakodnevno svjedoče pacijenti i sami zaposleni. Sve je više njih koji tuže vlasnika zbog neizmirenih zarada i drugih naknada, jer mnogi su dovedeni do ruba egzistencije, prenosi Radio Jadran.

Zvanično bolnica Meljine je još u vlasništvu Atlas grupe, a dijelom i u sistemu javnog zdavstva Crne Gore. Odužio se skoro godinu sudski spor koji bi trebalo da definiše status bolnice. Vlada traži raskid ugovora sa Atlas grupom zbog neispunjenih invetsicionih i drugi obaveza. 

Tokom marta bilo je više sastanaka u Podgorici menadžmenta sa predstavicima Fonda zdravstva i Ministasrtava, ali ništa još ne uliva optimizam, osim generalnog stava, da bolnicu treba sačuvati. Sastanke sa vlasnikom i resornim Ministasrtvima je inicirala i Opštiina Herceg Novi.

Vlasnik Atlas grupe, Duško Knežević je bio u Hreceg Novom i razgovarao sa predstavnicima lokalne uprave. Međutim, iz lokalne uprave još nijesu uspjeli da razgovaraju sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija.

Kako je za Radio Jadran kazao predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, iz kabineta su nekoliko puta slali dopise i usmeno pokušavali da zakažu sastanak, ali do njega još nije došlo.

"Nije više problem do nas kao nekog ko ima stalnu inicijativu. Pokušavamo da zajednički riješimo to pitanje sa onima koji su nadležni. Ponavljam, mi nemamo nadležnost nad bolnicom Meljine, nego želimo da pomognemo da se bolnica stavi u funkciju javnog zdravlja", objašnjava Katić za Radio Jadran.

Lokalna uprava, kako je kazao, nastoji da što prije država i Atlas grupa dođu do najboljeg rješenja, da se ne čeka završetak njihovog sudskog procesa, koji može trajati i 10 godina. Za to vrijeme će se bolnica, koja je toliko potrebna građanima Herceg Novog i turistima, ugasiti.

"Predlog koji sam htio da iznesem na tom sastanku jeste da država odmah preuzme na sebe bolnicu i zaposlene preko Fonda zdravstva, da oni budu u sistemu takvog javnog zdravlja, bar dok se ne riješi sudski dio. Jer, ovdje je, prije svega, zdravlje i inetres grada na prvom mjestu", ističe Katić.

Katić je komentarisao i posjetu investitora sa Malte, koji su u Herceg Novi dolazili kao partneri Atlas grupe, a ne Opštine, kako se u javnosti spekulisalo.

"Iz Atlas grupe su nas zamolili da mi kao Opština primimo njihove partnere. Predočili su nam da imaju želju i volju da uđu u posao sa njima, ali to je sve na “nekom dugom štapu”, jer prvo mora da se završi dio između države i Atlas grupe, da bi se moglo razgovarati sa investitorima", navodi on.

Gosti sa Malte su se predstavili kao ozbiljni partneri, ali u lokalnoj upravi nisu detaljno upoznati sa tim ko je grupacija, iako su zainteresovani za ulaganja u bolnicu.

Sve, međutim, zavisi od njihovog odnosa sa Atlas grupom, odnosno sa državom koja je inicirala raskid ugovora o privatizaciji bivše Vojne bolnice Meljine.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније