Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

11. 04. 2018. 11:50 >> 13:16

IZVJEŠTAJ SB

Rast ubrzan, brinu deficit i javni dug

Crna Gora u 2017. ostvarila je ubrzan ekonomski rast od 4,3 odsto, koji je predvođen investicijama u izgradnju autoputa i rekordnom turističkom sezonom, navodi se u izvještaju Svjetske banke za Zapadni Balkan. SB upozorava da deficit i javni dug ostaju visoki.

 

SB je u izvještaju pohvalila fiskalnu konsolidaciju, za koju navode da napreduje. Petu godinu za redom, raste otvaranje novih radnih mjesta, dok problem ostaje visok procenat uvoza radne strane.

"Povećanje poreza dovelo je do procesa fiskalne konsolidacije, ali deficit i javni dug ostaju visoki", navodi se u izvještaju SB.

Ekonomski rast u zemljama zapadnog Balkana – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, BJR Makedoniji, i Srbiji – je u 2017. smanjen, uprkos otvaranju 190.000 novih radnih mjesta, u prvih devet mjeseci te godine, navodi se u izvještaju SB.

"Prema posljednjem Redovnom ekonomskom izvještaju Svjetske banke za zapadni Balkan, rast BDP-a u regiji se smanjio sa 3,1 procenat u 2016, na procijenjenih 2,4 procenta u 2017, nakon oštre zime i manjih investicija", kazala je Šujster.

 

Predstavnica SB Sanja Madžarević Šujster navela je da je ekonomski rast podržan povećanim kreditiranjem, dok je kreditiranje domaćinstvima poraslo, kreditiranje kompanijama se smanjuje.

"Inflacija na Zapadnom Balkanu se povećala sa 0,5 procenata u 2016. na 2,3 procenta u 2017, zbog snažnije domaće potražnje, većih zarda i većih cijena uvoza", navela Šujster.

Kazala je i da je za fiskalnu održivost potrebno bolje upravljanje javnom potrošnjom.

"Uprkos unaprijeđenim prihodima, fiskalni deficiti su se zaoštrili u nekoliko zemalja", upozorila je predstavnica SB.

Saopštila je i da u regionu više od trećine onih sa niskim zaradama su mladi ljudi, što takođe preovladava i kod segmenta onih koji su nedavno emigrirali.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније