Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

12. 04. 2018. 15:37 >> 15:30
4

DEMOKRATE SAOPŠTILE

Savjet CBCG godinu i po bez izbornog legitimiteta

Savjet Centralne banke (CBCG), kao organ koji upravlja vrhovnom monetarnom institucijom, godinu i po funkcioniše bez izbornog legitimiteta, što je skandalozno, saopštio je potpredsjednik Demokratske Crne Gore, Vladimir Martinović i pozvao guvernera Radoja Žugića da podnese ostavku.

On je kazao da Savjet ima osam članova koje čini guverner, tri viceguvernera i četiri člana koja nijesu zaposlena u CBCG. Sve članove Savjeta imenuje Skupština na period od šest godina.

"Nesporna je činjenica da su četiri člana Savjeta, koja nijesu zaposlena u CBCG, imenovani 2010. godine i da im je šestogodišnji mandat istekao 2. novembra 2016. godine", rekao je Martinović na konferenciji za novinare.

On je naveo da se i pored toga Savjet CBCG, Žugić i parlament ponašaju kao da je vrijeme stalo kada je u pitanju taj problem.

Martinović je pozvao Žugića da preuzme odgovornost za to što se godinu i po ignoriše zakonska obaveza realizovanja procedure imenovanja polovine članova Savjeta CBCG i da podnese ostavku na funkciju guvernera.

"Ignoriše se zakonska norma da mandat članovima Savjeta traje šest godina i obaveza tog tijela da obavijesti Skupštinu o isteku mandata članova najkasnije 60 dana prije isteka", kazao je Martinović.

On je saopštio da demokratska javnost s pravom očekuje odgovor na brojna pitanja.

Javnost, kako je naveo, zanima kome je i iz kojih razloga u interesu da Savjet CBCG tako dugo vremena funkcioniše bez punog legitimiteta, kao i da li Žugić nelegitimnost postojećeg Savjeta zloupotrebljava da bi mu lakše nametao svoje odluke i rješenja.

"Zar je moguće da je skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet zaboravio da je polovini članova Savjeta, čije imenovanje su upravo oni predložili parlamentu, istekao šestogodišnji mandat, ili su poslanici koji čine to tijelo, sa Žugićem, unutarpartijski dogovorili ćutanje, igrajući na kartu – što manje legitimiteta, to više poslušnosti", pitao je Martinović.

On tvrdi da je Demokratska partija socijalista (DPS) očigledno i projektovala mogućnost nelegitimnog funkcionisanja Savjeta, na način što je izglasala da u Zakonu o CBCG bude ugrađena norma da član Savjeta, kome je istekao mandat, nastavlja da obavlja funkciju do imenovanja novog.

"Neprihvatljivo je u demokratskom društvu da se na taj način vlast ruga jednom od osnovnih postulata demokratije - da je trajanje mandata vremenski ograničeno i da obavljanje javne funkcije podliježe (re)izbornosti", rekao je Martinović.

On tvrdi da se neligitimno stanje u Savjetu CBCG zloupotrebljava kako bi se obezbijedilo da vrhovna monetarna institucija ne ukazuje na dramatičnu uvoznu zavisnost Crne Gore, zabrinjavajući rast potrošačkih cijena i ukupnu lošu ekonomsku politiku aktuelne vlasti.

Martinović tvrdi da je CBCG postala svojevrsni biro za zapošljavanje članova porodice aktuelnih vlastodržaca.

"Dug je spisak visokih državnih zvaničnika čiji su članovi porodice zaposleni u CBCG. Za posljedicu imamo da CBCG ima oko 360 zaposlenih, što prema broju stanovnika čini da u toj instituciji na svakih 100 hiljada stanovnika ima oko 57 zaposlenih, što CBCG, uprkos tome što ne obavlja monetarnu funkciju, svrstava u red svjetskih rekordera", kazao je Martinović.

Poređenja radi, u Francuskoj je na 100 hiljada stanovnika broj zaposlenih u Centralnoj banci 20, a evropski prosjek je na nivou od oko 15.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније