Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

12. 04. 2018. 15:56 >> 15:52
3

PANEL 100 NAJVEĆIH

CG novo tržište sa pozitivnim karakteristikama

Crna Gora je, sa stanovišta investitora, relativno novo i otvoreno tržište, sa pozitivnim karakteristikama poput eura kao valute, konkurentnih poreza, kvalifikovane radne snage, liberalne pravne regulative i članstva u NATO, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu finansija, Nemanja Katnić.

On je na panelu pod nazivom Kako stimulisati domaće proizvode i usluge, a ne narušiti preuzete međunarodne obaveze, rekao da je članstvo u NATO garancija sigurnosti i stabilnosti za investitore.

"To je garant i niza dugoročnih mjera i aktivnosti koje treba da doprinesu razvoju privrednog sektora, preduzetništva, novim radnim mjestima i povećanom izvozu, što je politika rada ove, kao i prethodne Vlade", rekao je Katnić na panelu koji je u okviru projekta 100 najvećih u Crnoj Gori održan u Privrednoj komori (PKCG).

On je kazao da se Ministarstvo finansija aktivno bavi fiskalnom politikom koja, kroz odgovarajuće podsticajne mjere, treba da doprinese dinamiziranju privrednog rasta i kreiranju reformskih aktivnosti za privlačenje stranih direktnih investicija.

Katnić je naveo da o tome svjedoči bolje pozicioniranje Crne Gore u svjetskim izvještajima o lakoći poslovanja i indeksu globalne konkurentnosti.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje evropskim fondovima u Ministarstvu ekonomije, Radosav Babić, podsjetio je da je taj Vladin resor, u cilju bolje koordinacije aktivnosti i podrške preduzećima, formirao pomenuti Direktorat.

"Ustpostavljen je jednošalterski sistem, gdje kompanije mogu dobiti informicije za investicije, tekuće poslovanje ili otpočinjanje biznisa", rekao je Babić.

Ministarstvo će, kako je najavio, ove godine implementirati deset programa podrške biznisu, što bi trebalo da utiče na unaprijeđenje unutrašnjih performansi preduzeća i sveukupno jačanje konkurentnosti crnogorske ekonomije.

Babić je kazao da je siguran da će kompanije koje budu izabrane u 100 najvećih u Crnoj Gori po svim kategorijama, u predstojećem periodu biti korisnici programa podrške i biti uspješan primjer drugima.

Osnivač BI Consultinga, Ratko Nikolić, naveo je da su strane direktne investicije jedan od prioriteta ekonomske politike i da je neupitan njihov značaj u postizanju ekonomskih ciljeva.

"Međutim, postavlja se pitanje da li dovoljno koristimo efekte stranih direktnih investicija i njihov mogući pozitivan uticaj na domaću privredu. Svjedoci smo da se u najvećim građevinskim projektima, većina materijala uvozi, a u procesima angažuje značajan broj zaposlenih iz inostranstva", kazao je Nikolić.

Na taj način, kako je objasnio, povećana ekonomska aktivnost u Crnoj Gori izaziva veću tražnju u zemljama odakle se ti materijali naručuju i onima iz kojih se angažuje radna snaga.

Rukovoditeljka Sektora za istraživanja i analize PKCG, Nine Drakić, rekla je da se Crna Gora decenijama unazad opredijelila za otvorenu tržišnu ekonomiju što ne ostavlja prostor za preispitivanja, već nameće potrebu da na svim nivoima pruža podršku i afirmiše domaća privreda.

Ona je podsjetila da je PKCG 2009. godine registrovala kolektivni žig Dobro iz Crne Gore i time počela projekat brendiranja domaćih proizvoda.

Do sada je pravo korišćenja nacionalnog žiga stekla 21 crnogorska kompanija za 95 proizvoda.

Suvlasnik mljekare Lazine, Milutin Đuranović, smatra da su brojni su ekonomski benefiti kupovine domaćih proizvoda.

"Kupujući domaće proizvode, veći dio novca ostaje u Crnoj Gori, a time čuvamo radna mjesta i omogućavamo otvaranje novih. Kupujući domaće, podstičemo razvoj primarne proizvodnje i sela i smanjujemo spoljnotrgovinski deficit", poručio je Đuranović.

Na panelu je razgovarano o konkurentnosti domaćih kompanija i njihovom pozicioniranju u odnosu na regionalne i globalne korporacije, mjerama podrške i podsticaja privredi, planovima u toj oblasti, akcijama koje nacionalne asocijacije privrednika organizuju, ali i o iskustvima domaćih proizvođača i njihovom viđenju tržišta.

Projekat 100 najvećih u Crnoj Gori ima za cilj da doprinese razvoju i jačanju pozitivne poslovne klime, kroz promociju pozitivne poslovne prakse, najvećih i najuspješnijih kompanija i poslodavaca.

Projekar realizuje BI Communication, uz podršku provajdera poslovnih informacija BI Consulting, u partnerstvu sa ministarstvima finansija i ekonomije i uz pokroviteljstvo Societe Generale banke Montenegro.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније