Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

12. 04. 2018. 21:02 >> 00:40
5

I REFINANSIRALA DUG

CG se zadužila 110 miliona eura

Crna Gora se danas na tržištu euroobveznica zadužila 500 miliona eura na sedam godina po kamatnoj stopi od 3,375%. Na taj način država je otkupila obveznice koje dospijevaju 2019, 2020. i 2021. godine u iznosu od 362 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Ministar Radunović najavio poboljšanje kreditnog rejtinga do kraja godine.

 

"Crna Gora je danas uspješno okončala na tržištu euroobveznica dugo pripremanu emisiju obveznica u iznosu od 500 miliona eura čime je pod izuzetno povoljnom kamatnom stopom od 3,375% omogućeno refinansiranje obveznica koje su dospijevale na naplatu 2019, 2020. i 2021. godine", saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ministar, Darko Radunović, kako se navodi, po okončanju emisije kazao je da je nakon pozitivnih ocjena Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke kao i pozitivnih ocjena svjetskih rejting agencija danas i inostrano investiciono tržište pozitvno ocijenilo aktivnosti Ministarstva finansija i Vlade Crne Gore.

"Emisija euroobveznica od 500 miliona sa ročnošću od sedam godina imala je veliki odziv. Imali smo tražnju u iznosu od 1.482.000, znači skoro tri puta više, što potvrđuje veliko povjerenje u naše hartije. Postigli smo jako dobru kamatnu stopu od 3,375%. To je najniža kamatna stopa koju smo do sada postigli na ino tržištu, a posebno što se prvi put pojavljujemo sa ročnošću od sedam godina. Otkupili smo eurobondove koji dospijevaju 2019, 2020. i 2021. godine u iznosu od 362 miliona", rekao je ministar finansija.

Ovo, prema Radunoviću, potvrđuje da inostrani investitori vjeruju u projekcije koje su u početku kod crnogorske javnosti bile prihvaćene sa rezervom.

"Dodao je da će neto efekat zaduženosti po državu biti u ovom trenutku nešto malo više od 110 miliona, ali da sa druge strane stvaramo potpune pretpostavke za održivost javnog duga u tom nivou da to ne opterećuje javne finansije Crne Gore", navodi se u saopštenju.

On je izrazio očekivanja da će 2020. godine javni dug u Crnoj Gori biti ispod 60%, te da ćemo umjesto deficita imati 4,4 % suficita.

"Ja očekujem da će ovo što smo danas uradili stvoriti pretpostavke da do kraja ove godine za jedan stepen poboljšamo kreditni rejting takođe očekujem da ćemo uspjeti da o bezbijedimo još bolje uslove za naše strukturne reforme i konkurentnost naše privrede", rekao je ministar finansija Darko Radunović u Beču po okončanju procesa.

U pregovorima su, pored Ministarstva finansija, učestvovali i državna sekretarka Ministarstva finansija Nina Vujošević, generalna direktorica Direktorata za ekonomsku politiku i razvoj Iva Vuković i generalni direktor Direktorata za državni trezor Dragan Darmanović.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније