Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

13. 04. 2018. 11:38 >> 11:32

MINISTARSTVO EKONOMIJE

Poziv za program povećanja konkurentnosti

Ministarstvo ekonomije raspisalo je danas javni poziv za učešće u Programu povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja, za ovu godinu, koji će biti otvoren do 14. maja.

Iz Ministarstva je saopšteno da ukupan budžet opredijeljen za realizaciju Programa iznosi 140 hiljada eura.

„Mikro, mala i srednja preduzeća mogu ostvariti pravo na finansijsku pomoć u maksimalnom iznosu do pet hiljada eura, odnosno do 70 odsto opravdanih troškova za mala preduzeća i do 60 odsto za srednja“, navodi se u saopštenju.

Pravo učešća u Programu, u skladu sa zakonima o privrednim društvima i računovodstvu, imaju mikro, mala i srednja preduzeća registrovana u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), koja su 100 odsto u privatnom vlasništvu i imaju sjedište u Crnoj Gori.

„Preduzeća treba da dostave zvanične finansijske izvještaje za prethodne dvije godine poslovanja, u kojima nije iskazan neto gubitak, da redovno izmiruju obaveze plaćanja poreza i doprinosa i da za iste aktivnosti nijesu koristili sredstva finansijske pomoći iz državnog i/ili lokalnog budžeta“, objašnjeno je iz Ministarstva.

Programom finansijske podrške za mikro, mala i srednja preduzeća može se odobriti finansijska pomoć za konsalting i akreditaciju tijela za ocjenjivanje usaglašenosti, kao i konsalting i sertifikaciju za sisteme menadžmenta.

Iz Ministarstva su kazali da je cilj Programa da obezbijedi podršku preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima, naročito iz manje razvijenih lokalnih samouprava, da što više povećaju konkurentnost, prvenstveno kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda koji se odnose na proizvode, sisteme menadžmenta, osoblje, ispitivanje, kontrolisanje i sertifikaciju i podršku za dobijanje akreditacije za ocjenjivanje usaglašenosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније