Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

15. 04. 2018. 11:08 >> 11:01

KONFERENCIJA U MOSTARU

PKCG: CG dobar i pouzdan partner

Crna Gora je prepoznata kao dobar i pouzdan partner u regionalnoj saradnji, koja će doprinijeti atraktivnosti našeg regiona, kao i povećanju prihoda, zaposlenosti, standarda stanovništva i uravnotežavanju regionalnog razvoja, kazao je generalni sekretar Privredne komore Crne Gore, Pavle Radovanović, na poslovnoj konferenciji "Regionalni razvoj - Izazovi budućnosti" koja je održana u okviru međunarodnog sajma privrede u Mostaru.

Čista energija, saobraćajna povezanost, izazovi digitalne transformacije, turizam i trgovina bile su teme konferencije.

Konferencija organizovana od strane Foruma privrednih komora Jadransko-Jonskog područja, okupila je privredne komore iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Grčke, s ciljem razmjene informacija i sagledavanja tema koje su od zajedničkog interesa za države regije.

"Konferenciju je otvorio hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović saopštivši da je politika ta koja treba da uklanja prepreke i otvara puteve razvoja ekonomija. Predsjednica Foruma privrednih komora jadransko-jonskog područja i potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj kao preduslov za dalji razvoj regionalnih ekonomija i lakše dobijanje sredstava iz EU fondova, vidi potrebu definsanja konkretnih zajedničkih prioriteta poput izgradnje Jadransko-jonskog autoputa", navodi se u saopštenju PKCG.

Generalni sekretar Privredne komore Crne Gore Pavle Radovanović izjavio je da kroz kreativna partnerstva, nove inicijative, inovativne proizvode, odgovoran ali i održivi privredni razvoj, Forum nudi mogućnosti za jačanje regionalne konkurentnosti.

"Crna Gora je prepoznata kao dobar i pouzdan partner u regionalnoj saradnji, koja će doprinijeti atraktivnosti našeg regiona, kao i povećanju prihoda, zaposlenosti, standarda stanovništva i uravnotežavanju regionalnog razvoja. Regionalnim udruživanjem stvara se mogućnost veće prepoznatljivosti, atraktivnosti i promocije regiona, za dolazak investitora. Saradnja u sektorima saobaraćaja, ICT, turizma i trgovine predstavlja budućnost razvoja ovih privrednih grana. Stoga su neophodni zajednički projekti koji brišu granice i postaju primjeri uspješne prakse", zaključio je Radovanović.

U panelu koji je posvećen izazovima digitalne transformacije, Nenad Nenadović član Odbora udruženja informacionih i komunikacionih tehnologija u Privrednoj komori Crne Gore i direktor preduzeća Amplitudo d.o.o.

"Saopštio je da je digitalizacija u Crnoj Gori najviše prisutna u sektorima telekomunikacija i bankarstva. Deficit traženih zanimanja u ICT i drugim sektorima rješava se Programom cjeloživotnog učenja i Programom dualnog obrazovannja od strane Privredne komore Crne Gore, Ministarstva prosvjete i Centra za stručno obrazovanje", kazali su iz PKCG.

Sanja Marković, sekretarka Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva u Privrednoj komori Crne Gore u panelu posvećen trgovini i turizmu, je prezentovala ostvarene rezultate koji su temelj za dalji razvoj turizma kao strateške privredne grane i stuba ekonomskog razvoja Crne Gore.

"Crna Gora je pretežno receptivna zemlja koja tradicionalno ostvaruje suficit na poziciji putovanja – turizama. Prihodi od turizma predstavljaju značajnu poziciju na tekućem računu, koja pored toga što doprinosi ostvarenju suficita na računu usluga, značajno doprinosi ukupnom spoljnotrgovinskom bilansu", izjavila je Marković.

Novi Zakon o turizmu i ugostiteljstvu u Crnoj Gori podstiče razvoj cjelogodišnjeg turizma, unapređuje izgradnju i poslovanje visokokvalitetnih hotelskih kapaciteta, unapređuje elektronsko poslovanje preduzeća iz oblasti turizma ali i ukida obavezu korišćenja plažnog mobilijara.

"U saradnji sa Udruženjem za turizam Privredne komore Srbije, realizovan je projekat 'Zajednički turistički proizvod Srbije i Crne Gore' koji ima za cilj unapređenje međusobne saradnje. U publikaciji na engleskom i njemačkom jeziku, prezentovani su različiti programi utemeljeni na specifičnoj prirodnoj i kulturnoj baštini dvije zemlje - odmorskog, planinskog i banjskog turizma, preko avanturističkih doživljaja, do gastronomije i uživanja u tradicionalnim jelima. Zajednički turistički proizvod Srbije i Crne Gore, namjenjen je prvenstveno tržištima koja karakteriše nesezonalnost (Kina, Japan, Ujedinjeni Arabski Emigrati), dok će promociju vršiti nacionalne turističke organizacije na sajamskim nastupima", navodi se u saopštenju.

Konferencija koja je organizovana u okviru Foruma privrednih komora jadransko-jonskog područja, okupila je više od sto učesnika, eminentnih stručnjaka, predstavnika ministarstava, privrednih komora, te kompanija iz regiona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније