Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 07. 2013. 18:03 >> 18:04

TENDERSKA KOMISIJA

Kontejnerski terminal turskoj kompaniji

Tenderska komisija za privatizaciju usvojila je predlog Ugovora o kupoprodaji 62,09 odsto kapitala kompanije „Kontejnerski terminal i generalni tereti“ Bar, turskoj kompaniji Global Ports Holding, koja za taj udio treba da plati 8,075 miliona eura.

Kako se navodi u saopštenju, predlog ugovora je usaglašen nakon javnog tendera i uspješno finaliziranih pregovora sa istanbulskom kompanijom. Tokom pregovora, kako je navedeno, prvobitna cijena od 7,1 milion je povećana na nešto preko 8 miliona.

„Prema odredbama predloga Ugovora,  Global Ports  je preuzeo obavezu da realizuje investiciona ulaganja  u restrukturiranje Kompanije  u ukupnom  iznosu od  13,5 miliona  eura u okviru CAPEX programa u roku od 3 (tri) godine. Takođe, Global Ports  je preuzeo obavezu za realizaciju Dodatnog investicionog  programa  u periodu od pet godina nakon faze restrukturiranja, u iznosu od 7,6 miliona eura“.

Predlog Ugovora, navodi se dalje u saopštenju, predviđa pravo prodavca da kao ugovornu kaznu zadrži 100 odsto iznosa kupoprodajne cijene u slučaju da  ne realizuje  u potpunosti Investicioni program na način kako je to predviđeno u ponudi,k kao i nastupanje automatskog raskida Ugovora o  kupoprodaji akcija ukoliko nastupi  kršenje obaveza i raskid Ugovora o koncesiji.

Predlog Ugovora predviđa i obavezu Global ports-a da sprovede socijalni program kako je predviđeno Kolektivnim ugovorom, i  da za realizaciju socijalnog programa i programa podrške zaposlenima obezbijedi iznos od 6.5 miliona eura.

„Operativni plan Global Portsa podrazumijeva pozicioniranje KTGT kao južno-jadranskog prometnog pravca ka Balkanu, Bara kao glavnog regionalnog distributivnog i logističkog čvora za balkanski region, konsolidovanje i jačanje kompanije kao industrijske luke za promet robe iz zaleđa“, navodi se u saopštenju.

Ključna ciljna tržišta za targetiranje u budućem poslovanju KTGT obuhvataju klijente iz Crne Gore, Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Makedonije, kao i zapadne Rumunije, Bugarske, Albanije i Mađarske.

„Global Ports namjerava da razvije portfolio proizvoda, koji uključuje usluge kontejnerskog pretovara, održavanja, skladištenje hladnjača i intermodalna rješenja. Takođe će ispitati mogućnost razvoja kruzing biznisa, na osnovu bogatog iskustva iz te oblasti“, rekli su iz Tenderske komisije.

Ugovor o koncesiji između Lučke uprave i KTGT, upućen je Vladi na usvajanje, nakon čega treba da ga usvoji i Skupština.

Global Ports je jedinstvena lučka grupa i operator u Turskoj i trenutno upravlja sa tri vodeće komercijalne i kruzing luke, od kojih se jedna bavi kontejnerskim terminalom.

Od 2003, Global Ports je razvila portfolio najvećeg lučkog operatera u Turskoj sa 50 odsto tržišta kruzing luka. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније