Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Mina business ]

22. 04. 2018. 14:03 >> 13:56

PKCG I EK

U srijedu o trgovinskim olakšicama

Konferencija pod nazivom Trgovinskim olakšicama u CEFTA regionu ka zajedničkom EU tržištu, koju organizuje Privredna komora (PKCG) u saradnji sa Evropskom komisijom (EK) i Vladom, održaće se u srijedu u Podgorici.

Cilj konferencije je, kako je saopšteno iz PKCG, da ukaže na značaj unaprijeđenja ekonomskih odnosa u regionu, posebno u dijelu pojednostavljivanja i harmonizacije dokumenata i procedura na graničnim prelazima.

“Transparentne i jednostavne procedure u funkciji su unaprijeđenja efikasnosti graničnih službi, što rezultira benefitima za privatni sektor u vidu uštede vremena i smanjenja troškova”, navodi se u saopštenju.

Konferenciju će otvoriti predsjednik PKCG Vlastimir Golubović, ministarka ekonomije Dragica Sekulić i direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić.

U okviru tri panela konferencije Međunarodni pravni okvir za olakšanje trgovine, Izazovi u prekograničnoj trgovini u CEFTA regionu i Na putu ka zajedničkom EU tržištu govoriće predstavnici Svjetske banke, Evropske komisije, privrednih komora regiona, CEFTA Sekretarijata, GIZ-a, Nacionalnog komiteta za olakšice Crne Gore, uprava carina Crne Gore, Moldavije, Srbije, uprava za bezbjednost hrane Crne Gore i Makedonije i EU SEED projekta.

Moderatori će biti Jim Williams iz Svjetske banke, potpredsjednica PKCG Ljiljana Filipović i profesor Gordana Đurović sa Univerziteta Crne Gore.

"Biće prezentovane obaveze koje su propisane Sporazumom o trgovinskim olakšicama Svjetske trgovinske organizacije (STO), Dodatnim protokolom 5 uz CEFTA 2006, kao i one iz procesa EU integracija", rekli su iz PKCG.

Očekuje se da će implementacija mjera trgovinskih olakšica značajno smanjiti netarifne barijere, te da će doprinijeti intraregionalnom povezivanju privrednika.

"Njihovom punom primjenom troškovi trgovine će biti smanjeni 14,3 odsto, što je veća ušteda nego kada bi se carinske stope između članica STO potpuno ukinule. U konačnom, rezultat bi trebalo da se ogleda u poboljšanju konkurentnosti i efikasnosti, kako privatnog, tako i javnog sektora, što znači i poboljšanje ukupnog kvaliteta života", rekli su iz PKCG.

Imajući u vidu da članice STO-a nijesu na istom nivou razvijenosti, Sporazum je predvidio mogućnost da se pojedine odredbe primjenjuju danom stupanja na snagu, za pojedine je definisan tranzicioni period, dok je za određeni broj tražena i pomoć donatora.

Prepoznajući potrebu olakšanja trgovine, odnosno prometa roba preko granica, potpisnice sporazuma CEFTA 2006 su 26. maja prošle godine usvojile Dodatni Protokol 5. Njegova primjena znači da će odredbe Sporazuma o trgovinskim olakšicama biti obavezujuće i za one potpisnice CEFTA koje još nijesu članice STO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније