Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 04. 2018. 07:50 >> 09:16

NASTAVAK PROJEKTA

"Kupujmo domaće" i tokom turističke sezone

Projekat Kupujmo domaće koji realizuje Vlada u saradnji sa privredom od početka aprila biće nastavljen i za vrijeme turističke sezone.

Kako je u emisiji Radija Crne Gore "Nedjeljom o selu i poljoprivredi" kazala načelnica odjeljenja za ekonomske analize ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Kristina Lapčević u početnoj fazi, koja traje pet sedmica, treba označiti domaće proizvode u marketima kompanija Voli, Idea, Aroma, Laković, Franca i Megapromet.

"U sljedećoj fazi biće nastavljena intezivna komunikacija sa marketima i proizvođačima i na taj način sa potrošačima i proširena kampanja na turističku djelatnost", rekla je Lapčević.

Direktorica nikšićke mljekare Srna, Zorka Šljukić kazala je da u domaćoj trgovini treba da bude više domaćih proizvoda i to je, dodaje, put koji vodi jačanju crnogorske ekonomije.

"U domaćoj trgovini treba više domaćih proizvoda koji 'iza sebe' imaju potvrdu kvaliteta", riječi su Šljukićeve.

Izvršni direktor Arome, Ivan Šćepanović kazao je da trgovački lanci moraju voditi računa o interesu kompanije. Balans između profita i ekonomskog patriotizma je u edukaciji potrošača i stvaranju konkurentnog proizvoda koji će i ambalažom stvoriti komunikaciju sa potrošačom, posebno stranim u ljetnjoj turističkoj sezoni, navodi Šćepanović.

"Neophodno je da se stalno radi na svijesti potrošača da kupuje domaće proizvode kada se može birati i tada smo svi na dobitku", rekao je Šćepanović.

Jedan od važnih segmenata kampanje "Kupujmo domaće" može da bude i sistem Javnih nabavki. U studentskim domovima, bolnicama, vrtićima i školama kao i u našoj Vojsci treba više nabavljati domaće proizvode. Javne nabavke su velika šansa za domaće proizvođače, ističe Šljukić.

"Kada se raspiše javni konkurs ne odvoje se 'partije' i ne možemo da učestvujemo. U istoj nabaci je i mlijeko, konditorski proizvodi, kancelarijski materijal i drugi različiti proizvodi. Proizvođači su saglasni da treba sabrati sve količine na godišnjem nivou neke robe koja se proizvodi u Crnoj Gori i tako omogućiti domaćem proizvođaču da konkuriše. Kada se boduje javna nabavka ne uzima se u obzir kvalitet, naše je iskustvo, nego samo cijena", saopštila je Šljukić.

Kupovinom domaćih proizvoda 85% novca ostaje u Crnoj Gori i tako jačamo domaću ekonomiju, otvaramo nova radna mjesta i povećavamo standard.


Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније