Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ http://investitor.me ]

07. 05. 2018. 12:47   >>  12:47 13

PROSJEČNE PLATE

Evo gdje smo po zaradama u Evropi

Sa prosječnom neto platom od 512 eura, Crna Gora je u grupi evropskih zemalja sa srednjim primanjima ali je, kada se ona uporedi sa kupovnom moći, u donjem dijelu tabele, koju je sačinila Vikipedija.

Prema podacima objavljenim na Vikipediji, Crna Gora je sa prosječnom platom najslabija u svojoj grupi, u kojoj se još nalaze i susjedna Hrvatska, kao i Slovenija, Malta, Mađarska, Rumunija, Češka, Slovačka, Poljska, bivše socijalističke zemlje.

Crna Gora po ovim podacima ima veću prosječnu platu nego svjetske sile Rusija (466 eura) i Turska (467 eura).

Najveću prosječnu platu imaju građani Monaka, 5.225 eura, a slijede Lihtenštajn (4.887 eura) i Švajcarska (4.370 eura).

Najniže prosječne plate u Evropi isplaćuju se u Gruziji (274 eura) i Jermeniji (283 eura), ali i u crnogorskom susjedstvu – na Kosovu (374 eura) i Albaniji (378 eura), a nijesu daleko ni Makedonija (390 eura) i Srbija (422).

Odnos prosječne plate i kupovne moći cijeli naš region gura na samo dno tabele, pa je „u crvenom“ području, osim svih zemalja SFRJ i Albanije završilo više zemalja EU: Grčka, Bugarska, Rumunija, Mađarska, Češka, Slovačka…

Podaci na osnovu kojih je napravljena mapa zarada u Evropi skupljeni su iz više od 100 izvora.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније