Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R. [ Mina ]

11. 05. 2018. 17:22   >>  17:23

SASTANAK SEEIC-A

Ministri Z.Balkana podržali agendu o investicijama

Predstavnici šest ekonomija Zapadnog Balkana podržali su Regionalnu agendu reformi u oblasti investicija (RIRA) na ministarskom sastanku Investicione komisije za Jugoistočnu Evropu (SEEIC) održanom danas u Tivtu.

Cilj Regionalne agende reformi u oblasti investicija je veća usklađenost investicionih politika šest ekonomija Zapadnog Balkana sa standardima Evropske unije (EU) i međunarodnim dobrim praksama u okviru strategije Jugoistočna Evropa 2020, Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i pretpristupnih i procesa pristupanja EU.

Sastanak na kojem su se okupili ministri, pomoćnici ministara ekonomije kao i viši službenici zaduženi za portfolije investicija iz regiona zajednički su organizovali crnogorsko Ministarstvo ekonomije i Savjet za regionalnu saradnju (RCC).

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je, kako je saopšteno iz RCC-a, da je zadovoljna finalizacijom tog značajnog koraka u sprovođenju Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA) kojeg su usvojili premijeri iz regiona na samitu šest ekonomija Zapadnog Balkana prošlog jula u Trstu.

„Ovim dokumentom se postavljaju temelji ozbiljnom radu na agendi reformi u oblasti investicija pojedinačnih ekonomija Zapadnog Balkana, ali i daje regionu konkurentna, za investicije pogodna perspektiva te se na taj način omogućava da region postane atraktivna destinacija za ulaganja, pri čemu se svakoj od ekonomija pruža prilika da iskoriste komparativne prednosti ovog procesa“, rekla je Sekulić.

Zamjenik generalnog sekretara RCC-a, Gazmend Turdiu pohvalio je region za iskazanu predanost sprovođenju i praćenju prioriteta utvrđenih Višegodišnjim akcionim planom za regionalni ekonomski prostor.

On je dodao da je krajnji cilj Regionalne agende reformi u oblasti investicija da se poboljša atraktivnost regiona za strane firme kao i one koje dolaze iz regiona te se na taj način omogući veći priliv investicija i ostvari veći stepen preduzetničke djelatnosti, trgovine i na kraju otvore radna mjesta.

„Regionalnom agendom reformi u oblasti investicija utvrđuje se put za stvaranje dinamičnog investicionog prostora u šest ekonomija Zapadnog Balkana, pri čemu se prioriteti privatnog sektora stavljaju u centar pažnje, a prepoznaju se i razvojni prioriteti pojedinačnih ekonomija iz regiona. Ovo je proces i svi smo mi zajedno njegovi vlasnici“, kazao je Turdiu.

Nakon današnjeg prihvatanja, Regionalna agenda reformi u oblasti investicija će biti predstavljena, te uspućena na razmatranje i odobrenje premijera iz regiona povodom predstojećih samita šest ekonomija Zapadnog Balkana u Sofiji i Londonu koji se održavaju 17. maja, odnosno 10. jula.

Učesnici sastanka su, kako se dodaje, prihvatili Ministarsku izjavu kojom će se utrti put za buduće aktivnosti regiona na unaprijeđenju investicionog okruženja, industrijskog razvoja, pristupa finansijskim sredstvima kao i za podršku strateškim sektorima.

Učesnici su prepoznali vodeću ulogu zajedničke radne grupe za investicije Investicione komisije za Jugoistočnu Evropu i CEFTA-e kao glavne regionalne platforme za sprovođenje mjera utvrđenih u dijelu Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor posvećenog investicijama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније