Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

14. 05. 2018. 20:52   >>  20:46

MALA I SREDNJA PREDUZEĆA

Kroz projekat sa Japanom do poboljšanja biznisa

Korišćenje japanskih metoda i alata za poboljšanje biznis performansi crnogorskih malih i srednjih preduzeća ima za cilj sagledavanje aktuelnog poslovanja firmi, istraživanje trenutnih barijera za unaprijeđenje njihovog biznisa i definisanje potencijala za dalji rast, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima, Radosav Babić, kazao je na sastanku članova Upravnog odbora, u okviru druge faze Mentoring programa za mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori, da se radi o strateški važnom projektu saradnje vlada Crne Gore i Japana.

„Kroz ovaj projekat zajednički nastojimo da doprinesemo poboljšanju ukupnog poslovnog ambijenta u kome posluju mala i srednja preduzeća. Nastojima da unaprijedimo njihovu konkurentnost na nacionalnom i regionalnom nivou, a sa druge strane težimo uspostavljanju nove i jačanju postojeće regionalne i poslovne saradnje između četiri zemlje iz regiona“, kazao je Babić.

Sastanku su, pored predstavnika Ministarstva ekonomije, prisustvovali i predstavnici konsultanskog tima Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), kao i JICA kancelarije za Balkan.

Babić je, kako je saopšteno iz Ministarstva, dodao da će se kroz drugu fazu realizacije projeknih aktivnosti težiti bližem upoznavanju korisnika mentoring usluga sa japanskom poslovnom kulturom, posebno u dijelu implementacije KAIZEN sistema, koji predstavlja poslovnu filozofiju uspjeha japanske konkurentnosti u dijelu proizvodnog menadžmenta.

„Saradnja će biti dodatno učvršćena i unaprijeđena kroz direktnu komunikaciju, savjete i preporuke japanskih konsultanata crnogorskim preduzećima i mentorima, kako bi mentoring usluga prema krajnjem korisniku bila što potpunija“, smatra Babić.

Predstavnik JICA-e, Ryohei Anzai kazao je da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom Vlade Crne Gore sa JICA-om i uspjehom koji je ostvaren u implementaciji tog projekta.

Anzai je dodao da je JICA veoma zadovoljna postignutim rezultatima, kako u realizaciji prve faze, tako i započetim aktivnostima na realizaciji druge faze projekta.

Dugogodišnja institucionalna saradnja, koja datira još od 2005. godine između Ministarstva ekonomije i JICA-e, rezultirala je tokom 2012. godine potpisivanjem Sporazuma o realizaciji trogodišnjeg Mentoring programa.

„To je ujedno bio i prvi projekat koji je japanska Vlada u okviru tehničke pomoći odobrila Crnoj Gori, a koji je usmjeren na unaprijeđenje i dalji rast i razvoj malog i srednjeg biznisa. Pozitivni rezultati prve faza doprinjeli su novom trogodišnjem produženju realizacije projektnih aktivnosti, do 2020. godine“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније