Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B. [ Mina Business ]

21. 05. 2018. 12:30   >>  12:22

GOLUBOVIĆ U VRBASU

Zajednički projekti da održe crnogorsku zajednicu

Unaprijeđenje ekonomske saradnje i zajednički projekti sa privrednicima Vojvodine najbolji su način da se održi crnogorska zajednica i podigne kvalitet života u tom kraju, ocijenio je predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović.

On se, prilikom posjete crnogorske delegacije Vrbasu, sastao sa predsjednikom Opštine Milanom Glušcem sa kojim je razgovarao o položaju brojne crnogorske zajednice u Vrbasu i privrednim pitanjima. U razgovoru je učestvovao i konzul Crne Gore u Vojvodini, Miodrag Kankaraš.

Golubović je, kako je saopšteno iz PKCG, kazao da posjeta delegacije Crne Gore Vrbasu i Vojvodini uvijek sa sobom nosi posebnu simboliku i obavezu da se izrazi poštovanje i zahvalnost prema svemu što su stvorili i budućim generacijama u nasljedstvo ostavili crnogorski iseljenici.

Prema njegovim riječima, privredne komore Crne Gore i Vojvodine aktivno rade na unaprijeđenju, ali i identifikovanju te otklanjanju problema koji ograničavaju razvoj privredne saradnje, dodajući da se ona može posebno baštiniti u oblastima poljoprivrede, turizma i drvne industrije.

“Velika prilika stoji pred našim kompanijama s obzirom na razvijenost poljoprivredne i prehrambene industrije u Vojvodini, ali i kvalitet i atraktivnost proizvoda koji postoje u asortimanima proizvođača iz Crne Gore. Naša obaveza je da niz pojedinačnih impulsa za saradnju koji postoje u ovoj oblasti integrišemo u ozbiljne projekte koje bi Evropa bila spremna da finansijski podrži”, kazao je Golubović.

Glušac je podsjetio da je ta opština bila treća po razvijenosti u bivšoj Jugoslaviji te da su opstali veliki poslovni sistemi iz toga perioda do danas, poput Carnexa i Medele.

”Saradnja sa PKCG je tradicionalno veoma dobra kao i sa pojedinim crnogorskim kompanijama, i ovi sastanci su uvijek prilika da se to potvrdi, te da se predstave poslovni subjekti iz obije zemlje koje mogu uspostaviti saradnju što bi dovelo do širenja njihovog tržišta i zapošljavanja dodatnih radnika”, rekao je Glušac.

Na sastanku su, između ostalih, prisustvovali čelnici kompanija Luka Bar Zarija Franović, Jadroagent Vojo Banović, Plantaža Verica Maraš, Stadiona Vojin Žugić koji su razgovarali o mogućnostima saradnje sa vrbaškim privrednicima i plasmanu njihovih proizvoda na crnogorsko i treća tržišta, te predstavili svoje visoko kvalitetne asortimane.

Nakon sastanka u Opštini Vrbas, crnogorska delegacija je posjetila Nacionalni savjet crnogorske manjine u Srbiji, gdje se upoznala sa radom te organizacije i izazovima koji su pred crnogorskom dijasporom u Bačkoj.

U vojvođanskom mjestu Lovćenac je takođe obilježen Dan nezavisnosti 21. Maj, u prisustvu crnogorske delegacije, poslovnih ljudi, predstavnika ministarstava i lokalne samouuprave koju je predvodio Golubović.

Priređen je bogat umjetnički program u organizaciji Kulturno-prosvjetnog centra „Princeza Ksenija“ na platou ispred bisti Petra II Petrovića Njegoša i kralja Nikole.

”Svako ko Crnu Goru nosi u srcu, najveću zahvalnost i dug osjeća prema crnogorskoj zajednici u Vojvodini koja baštini jedinstvenu kulturu sjećanja našeg naroda i genracijama prenosi izvorni crnogorski sistem vrijednosti i način života”, rekao je Golubović.

On je ocijenio da Crnogorci u Vojvodini identitet ne grade samo na prošlosti, već imaju potencijal i spremnost da bogato nasljeđe pretoče u nove ciljeve koje budućnost zahtijeva.

”Obaveza Crne Gore je da bude prisutna u Vojvodini, da kroz saradnju i zajedničke projekte ekonomski osnaži crnogorsku zajednicu u Vojvodini i doprinese razvoju ovog kraja. PKCG će u saradnji sa partnerskom Komorom Vojvodine i crnogorskim privrednicima ojačati napore na valorizaciji privrednih potencijala ovog kraja i poboljšanju uslova života crnogorske zajednice”, rekao je Golubović.

Privrednici su, kako je dodao, saglasni da se i ovog puta donacijom pomogne kulturni centar u Lovćencu.

Publicista i istraživač crnogorske dijaspore, Nenad Stevović, kazao je da je Lovćenac personifikacija crnogorske dijaspore.

“On danas živi kao što čine brojna vojvođanska mjesta ove veličine, dosta teško, teže nego ranije. Uvijek je važno istaći privrženost stanovnika Lovćenca matičnoj državi i danas kada Udruženje Krstaš i Kulturno-prosvjetno društvo „Princeza Ksenija“ obilježavaju dan obnove nezavisnosti Crne Gore mnogo znači što smo ugostili delegaciju privrednika koja je učestvovala na Međunarodnom sajmu u Novom Sadu”, naveo je Stevović.

Izvršni direktor Luke Bar Zarija Franović kazao je da je Lovćenac predivno vojvođansko mjesto koja baštini tradiciju Crne Gore, a to je pokazao i priređeni kulturno-umjetnički program.

On je naveo da je 21. maj istorijski datum za sve građane Crne Gore kada su, kako je kazao, na kulturan i demokratski način obnovili državnost poslije dužeg vremena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније