Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

23. 05. 2018. 16:03 >> 15:54

JUGOPETROL

Manjinski akcionari traže dodatnu dividendu

Usvajanje odluke o isplati dodatne dividende, od ukupno 5,6 miliona eura, učinila bi manjinske akcionare Jugopetrola zadovoljnim, što bi bio dobar signal za investitore i uticalo bi na povećanje likvidnosti i tržišne vrijednosti kompanije, saopšteno je iz Adriatic Slovenica.

Predstavnici Adriatic Slovenica, najvećeg manjinskog dioničara Jugopetrola, saopštili su da su ubijeđeni da će njihov predlog za proširenje dnevnog red Skupštine akcionara, koji se odnosi na donošenje odluke o raspodjeli dodatne dividende iz neraspoređene dobiti, podržati svi manjinski dioničari, kao i većinski vlasnik.

Skupština akcionara Jugopetrola, koja je zakazana za 31. maj, prvobitno je trebalo da odlučuje o raspodjeli dobiti za prošlu godinu, da bi Odbor direktora proširio dnevni sa tačkom koja se odnosi na donošenje odluke o raspodjeli dodatne dividende iz neraspoređene dobiti.

Iz Adriatic Slovenica su predložili da se, pored predviđenog iznosa od 4,51 milion eura, odnosno 97 centi po akciji, akcionarima isplati još 1,1 milion eura, što bi ukupno iznosilo 5,61 miliona eura bruto dividende, odnosno 1,21 eura po dionici.

„To bi bio iznos dividende koji je oko 12 odsto veći od one koja je isplaćena prošle godine, ali oko sedam odsto manji u odnosu na 2016”, saopštili su predstavnici Adriatic Slovenica.

Oni su dodali da su kao manjinski akcionar, koji posjeduje 9,21 odsto vlasništva kompanije, iskoristili mogućnost da izraze nezadovoljstvo predloženom dividendom i zahtijevali proširenje dnevnog reda.

Iz Adriatic Slovenica su saopštili da je Jugopetrol u prošloj godini ostvarilo jedan od najboljih rezultata u poslednjih nekoliko godina.

„Neto dobit je iznosila 7,63 miliona eura i veća je oko 52 odsto u odnosu na 2016. Novčana sredstva na kraju prošle godine iznosila su oko 16,2 miliona eura i veća su 11 odsto u odnosu na kraj 2016“, kazali su iz Adriatic Slovenica.

Oni su podsjetili da je, pored dobrih finansijskih performansi, menadžment za isplatu dividende opredijelio oko 4,5 miliona eura, što je deset odsto manje u odnosu na prošlogodišnju dividendu i 25 odsto manje u odnosu na onu isplaćenu u 2016, kada su rezultati bili značajno lošiji.

„Argumenti menadžmenta za manji iznos dividende su da je u toku investicioni projekat rekonstrukcije benzinskih stanica i da vode računa o likvidnosti kompanije”, rekli su predstavnici Adriatic Slovenica.

Oni su naveli da su upoznati sa projektom rekonstrukcije većine benzinskih stanica u vlasništvu kompanije, vrijednim oko 17 miliona eura, koji treba da se realizuje do 2020. godine.

„Podržavamo takav investicioni projekat i smatramo da je neophodan kako bi se kompanija izborila sa sve izraženijom konkurencijom i kako bi uspjela da zadrži i uveća tržišnu poziciju”, dodali su iz Adriatic Slovenica.

Na osnovu analize poslovnih rezultata Jugopetrola, kako su naveli, projekcije pokazaju da, i pored tog investicionog projekta, kompanija ima jaku poziciju likvidnosti.

“Kompanija nije zadužena, što predstavlja opciju više u slučaju bilo kakvih problema likvidnosti. Konkretno za ovu godinu, polazeći od pesimističnih pretpostavki, projekcija je da će stanje novčanih sredstava na kraju godine biti oko šest miliona eura i to sa isplaćenom dividendom u iznosu od 5,6 miliona eura”, ocijenili su iz Adriatic Slovenica.

Iz Adriatic Slovenica su saopštili da su svjesni da većinski akcionar, koji je glavni dobavljač kompanije po osnovu prodaje robe i usluga, prihoduje oko 100 miliona eura godišnje.

„Manjinski akcionari, koji jedino kroz dividendu i rast cijene akcija ostvaraju svoj interes, nemaju jednak odnos prema dividendnoj politici kompanije. Vodili smo računa da svojim predlogom ne ugrozimo likvidnost kompanije i realizaciju investicionih projekata“, zaključili su iz Adriatic Slovenica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније