Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

26. 05. 2018. 10:27 >> 10:16

POTPISAN SPORAUM

"Domaćim ukusima" do boljeg plasmana proizvoda

Predstavnici Privredne komore Crne Gore (PKCG), Vlade, Nacionalne turističke organizacije (NTO) i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) potpisali su sporazum o saradnji, kojim je započet projekat Domaći ukusi.

Sporazum je potpisan na sastanku koji su organizovale Vlada i PKCG sa hotelijerima, restoraterima i domaćim proizvođačima u restoranu Jezero na Vranjini u Podgorici, a plan je da se kroz veću ponudu domaćih proizvoda stvara sadržajno bogat turistički proizvod i unapređuje upravljanje agro-turističkim resursima, saopšteno je iz PKCG.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, predočio je da su četiri važna motiva za organizovanje tog skupa, od kojih je prvi nastavak projekta Kupujmo domaće, koji su pokrenuli sa PKCG i većim trgovačkim sistemima.

"Na početku te kampanje saopštili smo da to neće biti jednokratna, već kontinuirana aktivnost i da ćemo pažljivo mjeriti rezultate projekta. Raduje me što ćemo narednih dana imati rezultate šta je dobro donio projekat proizvođačima, trgovinskim lancima i potošačima u Crnoj Gori", rekao je Simović.

On je naveo da se otvara nova faza tog generalnog projekta sa porukom Domaći ukusi i to na "početku, nove, po svim pokazateljima, rekordne turističke sezone".

"Crna Gora je omiljena turistička destinacija, gdje dolaze turisti sa svih meridijana i koja će sve više biti prepoznata po domaćim ukusima. Turisti su našu zemlju prepoznali kao otvorenu, stabilnu državu", ocijenio je Simović.

On je posebnu zahvalnost iskazao proizvođačima koji su na Novosadskom sajmu dobili 129 priznanja, šampionskih pehara, zlatnih medalja i drugih vrijednih nagrada.

Predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović, podsjetio je da su prije oko dva mjeseca, sa Ministarstvima poljoprivrede i ekonomije potpisali Sporazum o pokretanju projekta Kupujmo domaće", čiji je cilj da se kroz bolju vidljivost i pozicioniranost poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u trgovinskim lancima, doprinese afirmaciji domaćih proizvoda kod krajnjeg potrošača.

On je ukazao da nedovoljna povezanost domaćih proizvođača sa hotelijerima i ugostiteljima, neadekvatne marketinške aktivnosti i inovativna promocija predstavljaju osnovne uzroke nedovoljne komercijalizacije domaćih proizvoda.

"Naš cilj je da kroz fazu projekta Domaći ukusi povežemo poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju sa turističkom privredom i kroz dostupnost kvalitetnih, raznovrsnih i svježih domaćih proizvoda obogatimo postojeću gastro ponudu u turističkom proizvodu", rekao je Golubović.

Prema njegovim riječima, tako će motivisati pojedince i kompanije na proizvodnju kvalitetnih i prepoznatljivih proizvoda, skrenuti pažnju stranih turista na bogatu i raznoliku tradiciju autentičnih crnogorskih proizvoda i ojačati povjerenje potrošača u domaću proizvodnju.

Golubović je ocijenio da su, uprkos dokazanom kvalitetu domaći proizvodi i dalje nedovoljno zastupljeni u lokalnoj turističkoj ponudi, zbog čega se ovom fazom projekta želi ojačati saradnju domaćih proizvođača sa turističkom privredom, jer turisti traže, prepoznaju i cijene autentični domaći proizvod.

"U turistički najrazvijenijim zemljama autentični domaći proizvodi predstavljaju resurs koji unapređuje imidž destinacije i promoviše lokalnu kulturu i tradiciju. Saradnja turizma i poljoprivrede je partnerstvo u kojem dobijaju svi i zbog toga ovaj projekat nije jednostrana inicijativa, već način da kroz veću ponudu domaćih proizvoda stvaramo sadržajno bogat turistički proizvod i unapređujemo upravljanje agro-turističkim resursima", rekao je Golubović.

On je naglasio da svaki građanin mora biti svjestan činjenice da kupovinom domaćeg proizvoda direktno pomaže domaćeg proizvođača i doprinosi jačanju domaće ekonomije.

Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, ukazao je da je suština turizma povezivanje sa ostalim privrednim granama u Crnoj Gori.

"Procjenjuje se, shodno trendovima rasta, da će naš turizam u narednih deset godina u BDP učestvovati do 30 odsto. To pokazuje da imamo ogromnu šansu za povezivanje turizma sa poljoprivredom", rekao je Radulović.

Ministar je podsjetio da je Zakon o turizmu predvidio osnivanje nacionalnih restorana u kojima udio nacionalne ponude treba da bude oko 70 odsto, a i eksterijer, i enterijer tih objekata moraju odražavati naše podneblje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније