Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

28. 05. 2018. 17:24 >> 17:18
3

DRUMSKI PREVOZ

U julu potpisivanje sporazuma sa Kosovom

Sporazum o međunarodnom drumskom prevozu putnika i tereta između Crne Gore i Kosova usaglasiće se i parafirati u toku narednog mjeseca na nivou pomoćnika ministara, a u julu će se potpisati konačan tekst tog dokumenta, dodogovreno je na sastanku crnogorskog ministara saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića i ministra infrastrukture Kosova Pal Lekaja u Prištini.

"Na poziv Lekaja, Nurković sa saradnicima boravi u radnoj posjeti Prištini, kako bi sa kosovskim kolegom razgovarao o sprovođenju zajedničkih projekata i aktivnostima vezanim za doprinos unapređenja infrastrukture između dvije zemlje, a u cilju poboljšanja postojeće ekonomske saradnje. Projekti o kojima je bilo riječi su od zajedničkog interesa za obje zemlje, a u skladu sa procesom evropskih integracija koji će poboljšati prekograničnu povezanost i dalje unaprijediti saradnju Crne Gore i Kosova", saopštilo je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva.

Nurković je kazao da je današnji susret sa Lekajem samo kontinuitet razgovora dva ministarstva i potvrda da su na dobrom pravcu.

"Sagovornici su razmijenili stavove oko realizacije projekta rekonstrukcije i izgradnje puta Plav-Dečane, putnog pravca koji bi donio višestruku korist, prije svega opštinama Plav i Dečane. Prvenstveno, služiće ljudima na Kosovu i ljudima koji žive u ovom dijelu Crne Gore i sve to zbog kulturnog, turističkog poslovnog i opšteg ekonomskog razvoja ove dvije regije", navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, Nurković je uručio Lekaju idejno rješenje tunela koji će povezivati dvije drzave od Rožaja do Peći. Iskazan je obostrani interes i podrška za realizaciju tog projekta, koji bi doprinio boljoj putnoj povezanosti između Crne Gore i Kosova i dogovoreno je da se fromira tehnička komisija koja će usaglasiti kontaktnu tačku i ostale logističke detalje.

"Danas smo razgovarali o više projekata koje treba zajednički da realizujemo u narednom periodu. Prvi i nadam se najznačajniji projekat i za Crnu Goru i za Kosovo biće izgradnja tunela između Peći i Rožaja.O tom projektu smo počeli priču prije godinu i po dana, koju smo digli na nivo Vlada i za koju smo dobili podršku premijera obije države pa se nadam da će biti u agendi obíje Vlade što se tiče putne infrastrukture. Drugi projekat o kojem smo razgovarali je izgradnja putnog pravca između Plava i Dečana, odnosno o povezivanju Crne Gore i Kosova još jednim putnim pravcem", istakao je Nurković.

Željezničko povezivanje Crne Gore i Kosova

U dijelu željezničkog saobraćaja, kako se navodi, izražena je potreba izgradnje saobraćajne infrastrukture između dvije države, prije svega željezničke pruge Pljevlja-Bijelo Polje-Berane-Peć. "Institut za građevinarstvo2 doo Podgorica završio je izradu Studije opravdanosti i idejnog rješenja za izgradnju željezničke pruge Pljevlja-Bijelo Polje-Berane-granica s Kosovom (izgradnja pruge Pljevlja-Bijelo Polje ucrtana je u Prostorni plan Crne Gore do 2020). Smatra se da bi pruga pomogla izvozne aktivnosti pljevaljskog Rudnika uglja, ali i uvozu rude s Kosova, čime bi se značajno povećao pretovar Luke Bar.

"Takođe smo razgovarali o željezničkom povezivanju Crne Gore i Kosova, mi smo prije nekoliko godina uradili idejno rješenje od Bijelog Polja, koje je željezničko čvorište, do Berana i granice sa Kosovom i to ćemo idejno rješenje dati kolegama iz Kosova, koji će dalje raditi idejno rješenje za njihovu teritoriju", naglasio je Nurković.

Iz Ministarstva su kazali da je taj projekat značajan je za Crnu Goru, kao i za Kosovo, jer željeznički saobraćaj povezuje tri grada na sevjeru Crne Gore i gradove u blizini granice Crne Gore sa Kosovom i jedan je od regionalnih projekata za koji je Crna Gora zainteresovana da predstavi evropskim partnerima.

"Još jedno važno pitanje posebno za građane i privrednike je razgovor oko graničnog osiguranja između Crne Gore i Kosova. To smo prepoznali kao biznis barijeru i nadam se da ćemo je ukloniti u narednom periodu i to veoma brzo. I po tom pitanju imamo podršku oba premjera i nadam se da će dvije Vlade u što skorije vrijeme naći rješenje. To će uticati na povećanje tranzita, privrednog poslovanja i kretanja građana obje države", kazao je Nurković.

U saopštenju se dodaje da je nakon sastanka sa Lekajem delegaciju Crne Gore primio kosovski premijer Ramuš Haradinaj koji je u potpunosti podržao navedene projekte.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније