Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: P.R. [ Mina ]

29. 05. 2018. 19:11 >> 19:47
4

OSUDE POSKUPLJENJA

"Dalje urušavanje životnog standarda"

Unija slobodnih sindikata (USSCG) oštro je osudila najnovije poskupljenje goriva, zbog čega će pred Socijalnim savjetom inicirati hitan postupak preispitivanja Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Predstavnici Unije naveli su da imaju za cilj da raskinu sa negativnom praksom gotovo svako-sedmičnih poskupljenja goriva, jer ukoliko bi se država i trgovci odrekli dijela dobiti, ono bi moglo da bude značajno jeftinije.

“Donosioci odluka u Crnoj Gori nastavljaju sa negativnom ekonomskom politikom urušavanja životnog standarda građana. Najnovije poskupljenje naftnih derivata očiti je primjer toga”, smatraju u Uniji.

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od danas su skuplje od tri do sedam centi. Litar euraosupera 95 i 98 poskupio je četiri centa na 1,41 eura, odnosno tri centa na 1,44 eura.

Cijena euraodizela u naredne dvije sedmice je veća sedam centi i iznosi 1,3 eura, dok je lož ulje za veleprodaju poskupilo šest centi na 1,26 eura.

Iz Unije su rekli da je nepisano pravilo i nije nikakva novost da će poskupljenje goriva sa sobom povući povećanje cijena životnih namirnica, prevoza i drugih roba i usluga, i to u uslovima kada je većina sugrađana već odavno dovedena ispod ruba egzistencije.

“Izabrani predstavnici građana kao da ne vide da standard rapidno pada usljed cjenovnih udara i takozvanih mjera štednje, odnosno fiskalne konsolidacije, a koje mjere su isključivo na teret zaposlenih i građana”, kazali su iz Unije.

Oni su naveli da se uvijek iznova, kao po kalupu, teret pogrešnih odluka i neodgovornosti onih koji su te odluke donosili, pokušava riješiti uvođenjem drakonskih mjera koje direktno pogađaju najranjiviji sloj društva i dovode do produbljivanje jaza između bogatih i siromašnih.

“Okolnosti u kojima se sve to dešava su takve da je registrovana nezaposlenost preko 19 odsto, a minimalna zarada u visini od 193 eura koju prima oko 40 hiljada osoba u Crnoj Gori nepromijenjena je od 2013. godine. Apsolutna linija siromaštva posljednji put utvrđena je za 2013. godinu u iznosu od 186,45 eura, te u uslovima u kojima se retroaktivno ukidaju stečena prava iz socijalne zaštite”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније