Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: P.R.

29. 05. 2018. 20:25 >> 20:35
15

PRETEKLI NJEMCE

Lideri i po cijeni goriva

Novo poskupljenje goriva svrstalo je Crnu Goru u sami vrh zemalja regiona sa najvisočijim cijenama. Crnogorski građani plaćaju skuplje gorivo i od građana bogatijih država Evropske unije (EU) poput Luksemburga, Austrije, Njemačke. Ako cijene naftnih derivata uporedimo između parlamentarnih i lokalnih izbora, razlika po litru ide i do 36 centi.

Cijenu goriva diktira stanje na berzi. Ponuda i tražnja za naftom ključni su faktori koji barometar pomjeraju iz dana u dan. Isti faktori utiču i na formiranje cijene goriva u Crnoj Gori.

"Po ugovoru koji Vlada ima sa Jugopetrolom da se 15-dnevno uprosječuju kretanja nafte na svjetskom tržištu i da u skladu sa tim se usklađuje koji je kurs u obračunskom periodu odnosa dolara prema euru i ono što imate kao konstantu akcizna politika i odnosno prihodi koje država ostvaruje po osnovu prometa tih proizvoda", ocijenio je ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

Od početka 2018. cijene goriva značajnije su se mijenjale četiri puta. Sa Novom godinom stiglo je i prvo poskupljenje što zbog usklađivanja, što zbog rasta PDV-a. Februarska korekcija donijela je niže cijene benzina. U aprilu se barometar goriva opet vratio na januarski nivo.

A sinoćnje poskupljenje vinulo nas je u sami vrh regiona po cijenama. Dizel plaćamo 20 centi više od Bosanaca, ali isto toliko i od Luksemburžana.

Ništa bolja situacija nije ni sa ostalim naftnim derivatima. Sve u svemu danas litar eurodizela plaćamo sedam centi skuplje nego juče, a supera za tri i četri centa.

Kostić ističe da ne možemo uticati na cijenu nafte na svjetskom tržištu, ali ono na šta se može uticati je akcizna politika.

"Ovo što se sad dešava je ozbiljan signal Vladi da ozbiljno razmisli da preduzme, ukoliko i razmotri antiiflacione mjere, kada je u pitanju rast cijene derivata iz prostog razloga što mislim da je ovom momentu ta psihološka barijera, kada je u pitanju inflacija, dotaknuta i da građani već vjeruju svojoj percepciji da je moguća inflacija", dodao je Kostić.

Ako današnju cijenu goriva uporedimo sa onom nakon parlamentarnih izbora 2016. vidimo da je dizel danas skuplji 31, a super 29 i 32 centa.

Koliko će biti za 15 dana reći će novo usklađivanje, ali s obzirom da je na svjetskim berzama cijena nafte pala, to bi trebalo da znači da će pasti i na našim pumpama.

Aleksandra Jovančević, TVCG

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније