Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B. [ Mina Business ]

12. 06. 2018. 15:34 >> 15:36

PREDSTAVNICI SB

Naredne godine budžetska podrška CG

Svjetska banka (SB) mogla bi obezbijediti drugi dio programa budžetske podrške Crnoj Gori, što bi moglo biti operativno tokom naredne godine, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Guverner CBCG Radoje Žugić danas je na sastanku sa šefom Kancelarije SB za Bosnu i Hercegovinu (BiH) i Crnu Goru, Emanuelom Salinasom, razgovarao o mogućem obezbjeđivanju drugog dijela programa budžetske podrške banke Crnoj Gori (PBG2).

„Ta podrška bi mogla biti operativna tokom naredne godine“, saopšteno je iz CBCG.

Žugić informisao je predstavnike SB o aktuelnoj makroekonomskoj situaciji i stanju u finansijskom sistemu.

On je rekao da su pozitivni trendovi iz prošle godine nastavljeni i u ovoj, što doprinosi bržem oporavku privrede i snaženju javnih finansija.

„Što se bankarskog sektora tiče, i u ovoj godini bilježi se rast svih ključnih indikatora poslovanja. Ranjivosti iz prethodnog perioda značajno su smanjene“, poručio je Žugić i dodao da se to prije svega odnosi na kontinuirani pad nivoa loših kredita, kao i na jačanje kreditne aktivnosti banaka, posebno prema realnom sektoru.

Žugić je saopštio da će CBCG, u dogovorenim rokovima, realizovati sve aktivnosti iz svoje nadležnosti, koje se prvenstveno odnose na dalje snaženje supervizije, unapređenje regulatornog okvira, uvođenje evropskih standarda i implementaciju najboljih praksi.

„Na taj način ćemo dati puni doprinos postizanju dogovora o programu budžetske podrške“, smatra Žugić.

Salinas je rekao da je CBCG dala značajan doprinos procesu odobravanja garancija SB Crnoj Gori, prvenstveno kroz svoje aktivnosti koje su doprinijele unaprijeđenju stabilnosti i sigurnosti finansijskog sistema.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније