Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

17. 06. 2018. 14:07 >> 13:56

IPER PROJEKAT

HoneyTag za unapređenje kvaliteta meda

Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER) realizuje pilot projekat HoneyTag čiji je cilj zaštita brenda i unapređenje kvaliteta meda u Crnoj Gori.


U okviru projektnih aktivnosti, održane su radionice u četvrtak i petak u Šavniku, Plužinama i na Žabljaku gdje su pčelarima iz lokalnih udruženja predstavljeni ciljevi projekta i način kako da zaštite svoj proizvod uz upotrebu TagItSmart (TIS) tehnologije koja se koristi na ambalaži za med. 

“Proizvođačima je objašnjeno da će svaka tegla meda biti označena pametnim etiketama koje predstavljaju kombinaciju QR koda i funkcionalnog mastila. Pored markera, zajedno sa mobilnom aplikacijom biće obezbijeđena jedinstvena identifikacija i praćenje svake tegle meda”, navodi se u saopštenju. 

U Institutu za preduzetništvo i ekonomski razvoj kazali su da ta tehnologija predstavlja dodatu vrijednost crnogorskim proizvodima. 

“Pored zaštite proizvoda, postojaće i direktna veza između proizvođača i krajnjeg korisnika-kupca. Svaki kupac preko mobilne aplikacije može dati ocjenu kvaliteta proizvoda, može kupiti dodatne količine proizvoda ili se upoznati sa drugim uslugama koje proizvođač nudi, kao što su restoranske ili usluge smještaja”, navodi se u saopštenju. 

Kako su saopštili pčelari Durmitorskog kraja, u velikoj mjeri prisutna je prodaja meda pored puteva i u blizini vjerskih objekata koji je sumnjivog i neprovjerenog kvaliteta, a koji je predstavljen kao domaći crnogorski med. 

“Prodaja je posebno izražena tokom ljetnje turističke sezone, gdje se prihoduju ogromna sredstva. Ovakav vid prodaje urušava percepciju potrošača o kvalitetu domaćih proizvoda i ujedno utiče na smanjenje njihove prodaje”, navodi se u saopštenju. 

Tehnički sekretar Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, Vladimir Radulović smatra da će se na taj način crnogorskim proizvođačima i potrošačima obezbijediti mehanizam za zaštitu i testiranje autentičnosti pčelinjih proizvoda. 

“Rješenje će biti testirano u saradnji sa lokalnim pčelarskim organizacijama iz opština Šavnik, Žabljak i Plužine u okviru Nacionalnog parka Durmitor i šireg područja Durmitora koji su u procesu zaštite geografskog porijekla meda pod nazivom Durmitorski med”, rekli su iz IPER-a. 

HoneyTag se finansira iz Horizon 2020 - Okvirnog programa za istraživanje i inovacije, za period od 2014. do 2020. godine Evropske komisije (EK).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније