Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: P.R.

21. 06. 2018. 15:34   >>  15:25

SEKTOR NADGLEDNOG ODBORA

Snažnija saradnja za uspješnije sprovođenje Ipe

Sva tijela uključena u ugovaranje i sprovođenje projekata koje finansira Evropska unija (EU) treba da osnaže saradnju i sopstvene kapacitete, kako bi projekti bili održivi i uspješni, ocijenjeno je na sastanku Sektorskog nadglednog odbora.

U Podgorici je danas održan sastanak Sektorskog nadglednog odbora kojim su kopredsjedavali zamjenica glavnog pregovarača i nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović i šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Herman Špic.

Na sastanku, kom su prisustvovali predstavnici resornih ministarstava, nevladinih organizacija i Delegacije EU u Crnoj Gori, razmotreno je trenutno stanje u sektorima obuhvaćenim Ipom II po pitanju sprovođenja akcija/projekata, kao i planovi za predstojeći programski period 2019-2020.

Učesnici sastanka su saglasni da je neophodno ojačati unutarsektorsku i međusektorsku saradnju i osnažiti kapacitete svih tijela uključenih u sprovođenje Ipe.

Zajednički je ocijenjeno da je potrebno jačati koordinaciju donatora unutar sektora i posvetiti više pažnje održivosti projekata. Učesnici su poručili da će u svojim aktivnostima prednost dati sprovođenju projekata Ipe, kako bi se ispoštovali rokovi predviđeni za ugovaranje i tako doprinijelo uspješnoj implementaciji pretpristupne podrške EU.

Nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović je istakla da se tokom prve polovine 2018. intenzivno radilo na pripremi tenderske dokumentacije i objavljivanju tendera za akcije obuhvaćene akcijskim programima i programiranju Ipe 2018.

Glišević Đurović je ukazala na važnost stalne komunikacije i saradnje s Delegacijom Evropske unije i Evropskom komisijom, kao našim partnerima posvećenim istom cilju – da bespovratna podrška koju nam Evropska unija pruža bude iskorišćena na najbolji mogući način za reforme i prioritete Crne Gore.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Herman Špic je poručio da podršku EU treba iskoristiti za maksimiziranje efekata reformi i ispunjavanje crnogorskih prioriteta, kao i da je fokus na sektorskom pristupu u skladu sa nacionalnim strategijama. Naglasio je da je u Evropskom savjetu i Evropskom parlamentu u toku rasprava o Ipi III, za koju će EU povećati izdvajanja, uz veću fleksibilnost sredstava i zadržavanje fokusa na sektorskom pristupu, kao i na prioritetima koji proističu iz procesa pristupanja EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније