Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

24. 06. 2018. 13:07 >> 12:56
1

SEZONSKO ZAPOŠLJAVANJE

Đurović: Problem u nedovoljnoj brizi institucija

Mentalitet Crnogoraca nije problem kada je riječ o njihovoj motivisanosti za obavljanje sezonskih poslova, već je to nedovoljna briga institucija za svoje državljane, ocijenila je potpredsjednica Socijalističke narodne partije (SNP), Danijela Đurović.

“Nema sramote u poštenom radu, ali ima sramote u odnosu države prema sopstvenoj radnoj snazi”, kazala je Đurović.

Ona je dodala da izgovor direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), Sulja Mustafića, da je mentalitet Crnogoraca presudan za njihovu nedovoljnu motivisanost za obavljanje sezonskih poslova, predstavlja uvredu za sve.

“Skoro 50 hiljada nezaposlenih koji se nalaze na Birou rada, kao i tri hiljade mladih koji su angažovani kroz Program stručnog osposobljavanja, a koji im se ne upisuje u radni staž, pokazatelj su neodgovorne državne politike u toj sferi. Naspram toga skoro deset hiljada osoba iz drugih država dobilo je odobrenje za rad u Crnoj Gori, a turistička sezona još nije u punom jeku”, saopštila je Đurović.

Ona je kazala da su nebrojeni slučajevi u kojima poslodavci stavljaju u neravnopravan položaj domaću i stranu radnu snagu, obezbjeđujući smještaj i dodatnu ishranu nerezidentima, dok domaći radnici nemaju prava na to.

“Problem sive ekonomije je evidentan i tu najveću odgovornost snose upravo državni organi. Sa jedne strane neselektivna primjena zakonodavstva i sprovođenje jačeg inspekcijskog nadzora, ali sa druge i jasno definisanje strateških državnih prioriteta i njihovo sprovođenje ozbiljnom dugoročnom politikom su neophodnost”, navela je Đurović u saopštenju.

Ona je dodala da se već više od deceniju pokušava ad hoc rješenjima intervenisati u povezivanju obrazovnog sistema sa potrebama privrede, što se pokazalo neuspješnim.

“Obrazovne institucije se umnožavaju kvantitativno, ali produkcija stručne radne snage je nezadovoljavajuća u kvalitativnom smislu. Nikada nije bilo lakše doći do diplome visokoškolskih ustanova, a nikada nismo imali manje ljudi sa znanjem i vještinama koji zaista mogu doprinijeti unaprijeđenju društva”, kazala je Đurović.

Ona je navela da bi odgovorna državna politika u oblasti zapošljavanja odredila mjere stimulacije i u prekvalifikaciji radne snage, stimulaciji nezaposlenih, ali i poslodavaca u cilju zapošljavanja domaće radne snage.

“Već duže se vodi debata u vezi povećanja minimalne cijene rada, ali i određivanja minimalnog neoporezivog iznosa, što se u regionu pokazalo kao jedna od najboljih podsticajnih mjera. Današnja opterećenja neto zarada radnika, a na teret poslodavca idu i do 66 odsto, što je najveća stopa u regionu”, saopštila je Đurović.

Ona smatra da tako postavljeni odnosi i tvrd stav Vlade, koja se brani kriznim mjerama, nijesu ništa drugo do promocija sivog tržišta rada i destimulacija privrednika, kao i radne snage.

“Ne zaboravimo da još imamo krizni porez, a po cijenama gorivo nam je zaista postalo luksuz. Pored već poznate loše politike u oblasti zapošljavanja, odnos prema domaćoj radnoj snazi još je gori. Kada ćemo kao država početi da se odgovono ponašamo prema svim našim građanima jednako i kada ćemo zaista prioritet staviti na naše građane”, pitala je Đurović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније